Nyári flash

Szerző • 2018-11-02 • Hírek, Kultúra Nyári flash bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva384

A Magyar Festészet Napja programsorozat zárórendezvényének adott otthont a Rózsa Művelődési Ház október 26-án. Nyári flash címmel Kovács Gabriella és Tejeda Erika Anna festőművész mutatta be az alkotásait. A kiállítás november 23-ig látható.

A képzőművészetért rajongók kedvenc eseménye egy-egy kiállítás-megnyitó. Nincs annál autentikusabb élmény, mint a művészek jelenléte és a könnyed, mégis szakmailag megalapozott megnyitóbeszéd. Október 26-án a Rózsában mindkét feltétel teljesült.

A Kondor Béla Közösségi Ház igazgatója, Varga Ferenc a színházteremben köszöntötte a vendégeket, majd Kucsák László vette át a szót, kiemelve:

A festményeket nézve megérintett a nyár hangulata is, persze ez érthető, ugyanis ezek az alkotások idén nyáron születtek. Örömmel látom Kovács Gabriella tavaly végzett sztehlós növendékeit is. Minarik Ede szavai jutnak eszembe: kell egy csapat!

Kucsák László vezetésével megtörtént a csapatáthelyezés a meghittebb helyszínre, a hangulatos kiállítóterembe, ahol Varga Ferenc osztotta meg a látottakkal kapcsolatos gondolatait:

Nőművészet és nem női művészet, nem feminista-politikai hátterű, hanem a nőiség megélését, önazonosságot, identitást reprezentáló, bemutató művészet. Ezért mindkét művész meleg, lírai befogadó, behúzó műveket alkot. Kovács Gabriella inkább mesés, annak is a bájos, kedves világát tárja fel, mellette a természet organikus formáit, színeit alkalmazza olyan vizuális jelekkel, mint a pont, a folt vagy a vonal. Nála a ritmus és az áramlás, ennek dinamikája a legfontosabb kifejezőeszköz. Tejeda Erika mitologikus, ami más, mint a mese, hiszen jobban át van itatva valami transzcendentális vagy vallásos tartalommal, keresve az ősi, archaikus azonosságokat, ugyanakkor az e világi és a mitikus lét azonosságát. Portréi, városképei elsősorban az emberről szólnak, kevésbé az organikus világról. Roncsolt női arcképei önarcképek is különböző helyzetekben. Vegyes technikával, izgalmas felületekkel kísérletezik.

A program zenei aláfestését Szabó László adta, aki zongorán kísérte saját énekszámát, majd ütős hangszereken is játszott.

bp18.hu, Gönczöl András

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva