Nyugodtabban élhetünk

Szerző • 2016-03-03 • Hírek, Közbiztonság Nyugodtabban élhetünk bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1340

Évértékelő értekezletet tartottak február 24-én a Budapesti Rendőr-főkapitányság XVIII. kerületi Rendőrkapitányságán. Az értekezlet elöljárója dr. Terdik Tamás rendőr ezredes, Budapest rendőrfőkapitányának bűnügyi helyettese volt. Kerületünket Ughy Attila polgármester és Lévai István Zoltán alpolgármester képviselte.

Az évértékelőt követően Kékesi András rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, kapitányságvezető tájékoztatta lapunkat.

Milyennek értékeli a 2015-ös esztendőt?

– A regisztrált bűncselekmények száma csökkent. Ez a tény a kerületi lakosok szubjektív biztonságérzetét növelheti.

Ön szerint a részletesebb tájékoztatást a jó vagy a kevésbé jó hírekkel érdemes kezdeni?

– Tapasztalataim szerint jellemzőbb a jó és rossz hír sorrend. Ebben a sorrendben kezdeném magam is. A bűncselekménytípusok között 2015-ben csökkent a lakásbetörések, a lopások és a gépkocsi-lopások, illetve -feltörések száma. A kábítószer-kereskedelem és a testi sértések száma stagnált. Talán itt kell megemlíteni a kerületünkben is előforduló új bűncselekménytípust, az „unokázást” is.

Garázdaság
A hivatalos megfogalmazás szerint garázdaság csak kirívóan közösségellenes erőszakos magatartás tanúsítása esetén valósítható meg, amely alatt a társadalmi együttélés szabályaival való szembehelyezkedést értjük. A bűncselekmény kizárólag aktív magatartással valósítható meg, amely erőszakos magatartás akár személy, akár dolog ellen irányulhat.

Haladunk a rossz hír felé, pedig az unoka szavunknak igen pozitív a kisugárzása…

– Mielőtt az „unokázós” bűncselekmény részleteiről beszélnék, kiemelem, hogy a rendőrség országosan nagyobb figyelmet fordít az időskorúak tájékoztatására, elősegítve az idős emberek ellen irányuló bármilyen típusú bűncselekmény elleni mindennapos küzdelmet. A nagyszülők mindent megtesznek unokáik érdekében, így különösen veszélyes, ha egy ilyen szeretetteljes kapcsolatot a bűnözők kihasználnak. Vegyünk egy példát. Az éjszaka folyamán cseng a vonalas telefon, az idős ember, de legyen bármilyen korú, riadtan kapja fel a kagylót.

rendor01_bent

A vonal másik végéről kétségbeesett hangon közlik, hogy az unokája súlyos balesetet szenvedett, és pénzre van szükség az azonnali „életmentés” költségeire. A döbbent idős emberrel azt is közlik, hogy sürgősen kell a pénz, mindjárt ott lesznek érte. Na, ennél a pontnál kell megpróbálni stresszmentesen végiggondolni, feldolgozni a kapott hírt. Az idős emberek, akiknek az egészségi állapota nem a régi már, különböző módon reagálhatnak egy ilyen vagy hasonló telefonhívásra. Az első és azonnali feladat az, hogy hívják a 112-es segélyhívószámot!

Új kapitány
Bucsek Gábor rendőr dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya március 1-jei hatállyal Minyóczki Árpád rendőr alezredest nevezte ki a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetőjének. Terveink szerint az új kapitányt hamarosan bemutatjuk.

A csökkenő, illetve stagnáló bűncselekményfajtákról már esett szó. Mely bűncselekménytípusoknál romlott a helyzet?

– Valóban a végére maradt a rossz hír, a bűncselekmények között a garázdaságok száma növekedett.

Az átlagolvasó miként kezelje a rendőrségi munkával kapcsolatos híreket?

– A közbiztonsági, rendvédelmi munka csak és kizárólag a tényeken alapul, a rendőrség honlapján megjelenő hírek hitelesek.

bp18.hu, Gönczöl András

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva