Öröm és kötelezettség

Szerző • 2015-06-20 • Hírek, Közélet Öröm és kötelezettség bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva898

Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára akadályoztatása miatt a Vasvári-napok helyett június 11-én az irodájában vette át a Vasvári-díjat.

A kitüntetést Tóth Kálmán, a Vasvári Pál Polgári Egyesület elnöke adta át Kun Szabó István vezérőrnagynak, akinek elsőként Lévai István Zoltán alpolgármester gratulált, megköszönve a kerületünkkel való együttműködést.

Az emlékplakettet Tóth Sándor Munkácsy Mihály-díjas szobrász- és éremművész készítette. Tóth Kálmán érdekességként elmondta, hogy korábban jellemzően idősebbnek ábrázolták az egészen fiatalon, 23 évesen hősi halált halt Vasvári Pált.

Nagyon meglepődtem, amikor megtudtam a hírt, hogy Vasvári-díjat kaptam – mondta Kun Szabó István. – A kezdeti „sokk” után természetesen örültem az elismerésnek, és megtiszteltetésnek veszem, azonban ez kötelezettséggel is jár, aminek igyekszem továbbra is megfelelni.

A Vasvári Pál Polgári Egyesület két éve alapította a Vasvári-díjat.

Tavaly Péntek László, Körösfő alpolgármestere, a Rákóczi Kultúregylet elnöke, Vasvári Pál szellemiségének ápolója és Ughy Attila vette át az elismerést, ugyanis a polgármester segítségének köszönhetően kapott helyet a pestszentimrei református templom kertjében a körösfői kopjafa mása – emlékeztetett Tóth Kálmán.

Az idén is két Vasvári-díjat adományozott az egyesület. Kun Szabó István vezérőrnagy azért kapta az elismerést, mert korábban az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnokaként a Vasvári-napokhoz kapcsolódóan hozzájárult ahhoz, hogy a civil és a katonatársadalom közelebb kerüljön egymáshoz. Antal János, Körösfő polgármestere pedig azért, mert sokat tett, illetve tesz Vasvári Pál emlékének megőrzéséért Kalotaszegen.

A Vasvári Pál Polgári Egyesület célja kettős. Egyrészt az, hogy Vasvári Pált minél többen és minél jobban ismerhessék meg. A forradalmi tevékenységéről tudunk, de a Rákóczi szabadcsapat élén álló Vasváriról, a katonáról, aki a Gyalui-havasokban halt hősi halált, lényegesen kevesebbet – tette hozzá az elnök. – Másrészt szeretnénk elérni, hogy budapesti közterületen egész alakos bronzszobra legyen, méltó emléket állítva így az 1848–49-es hősnek.

bp18.hu, Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva