Ősszel újra nyitja kapuit a Nyugdíjas Akadémia!

Szerző • 2014-08-28 • Egészség, Egyéb, Hírek, Oktatás, Programok Ősszel újra nyitja kapuit a Nyugdíjas Akadémia! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1152

Az időskorúak szívesen vesznek részt az akadémia programjaiban, mert azok, amint azt az önkormányzat felmérése is mutatja, őket érdeklő témaköröket ölelnek fel, ezért ősszel ismét lesz Nyugdíjas Akadémia.

– Ebben a tanévben kezdő és haladó angol nyelvtanfolyamra jártam, de részt vettem több szombati ismeretterjesztő előadáson is – mondta Laszlovszky Gizella. – Többen ajánlották a kiránduláson a geopolitikai előadásokat, és említette egy hölgy, hogy Jászberényi József előadótól nagyon közérthető, élvezetes stílusban kaptak hasznos ismereteket. A következő tanévben is beiratkozom angol nyelvtanfolyamra, mindhárom szintet szeretném elvégezni. Ha nem ütköznek az időpontok, ősztől egyúttal a geopolitikai és más érdekes előadásokra is járnék.

– Engem főként a geopolitika érdekelt, amikor időm és lehetőségem volt, mentem – folytatta Nagy Judit. – A geopolitika nagyon aktuális, hiszen mindannyiunk életét meghatározó folyamatokról van szó. Gondolat-nagytakarításként is felfoghatjuk ezeket az órákat, amelyek alapján a megrögzött információkat más dimenzióba helyezhetjük. Át kell értékelnünk az előítéleteket, amelyek az elmúlt negyven-ötven év alatt belénk ivódtak, akár a neveltetésünkből, akár a környezetünkből adódóan. Jártam vallástörténeti előadásokra is, amelyeket Udvarvölgyi Zsolt tartott, akivel aktuálisan felmerülő kérdéseket vitattunk meg.

1 másolata (2)

Balogh Istvánné szintén vallástörténetre járt.
– Fontos, hogy összeálljon egy kép, honnan indultunk el, milyen közös gyökereink vannak, hogyan alakult ki a vallás, és a szélsőséges, radikális csoportok miért éppen a vallásra hivatkoznak manapság. Nagyon várom a következő évfolyamot – mondta.

Port Tivadarné, a programsorozat kerületi szervezője így összegezte a tapasztalatait:
– Az időskorúak szívesen vesznek részt az akadémia programjaiban, mert azok, amint azt a felmérésünk is mutatja, őket érdeklő témaköröket ölelnek fel. Miközben bővülnek az ismereteik, az „agytorna” frissen tartja az elméjüket is.
Az ismeretek gyarapítása, a szellemi élmény mellett az is fontos, hogy közösség formálódik, az idős emberek ismeretséget, sőt barátságot köthetnek egymással.

Ebben a tanévben az akadémia előadásainak átlagosan 80–100 hallgatója volt. A kilenc tanfolyamon 281 nyugdíjas vett részt, ebből a háromszintű angol nyelvtanfolyamon 135, a civilizációtörténet, geopolitika, művészettörténet előadásokon 77, a vallástörténeti kurzuson 37, a környezetvédelem, környezet-egészségügy, hulladékgazdálkodás előadásokon 32 ember.

2

A Nyugdíjas Akadémia ősszel folytatódik. A 2014/15-ös tanév első előadását Válságparadoxonok – avagy merre tart a világunk? címmel Jászberényi József, a képzés szervezője tartja szeptember 20-án, 9 órától a polgármesteri hivatal tanácstermében. A főiskolai tanártól azt is megtudtuk, hogy ezúttal is izgalmas előadások lesznek, az elsősegélynyújtástól az időskori vezetésig, a vallástörténettől a pszichológiáig. Mindezek mellett várhatóan 12 – a kerületben élő ötven éven felülieknek ingyenes – tanfolyam is indul, köztük kísérletképpen orosz nyelvi is, amelyet maguk a hallgatók kértek. Ezenkívül lesz még környezetvédelem, civilizációtörténet, étkezéstörténet és immár négy szinten angol nyelvoktatás is.

bp18.hu, Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva