Pápai kirándulás

Szerző • 2015-10-30 • Hírek, Szórakozás Pápai kirándulás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1218

Nem kerülte el a Rózsa Nyugdíjas Klub figyelemét a civil szervezetek által szervezett programok támogatására kiírt önkormányzati pályázat. Nyertek, majd kiadták a jelszót: Irány Pápa!

Kifogták a képzeletbeli aranyhalat, és teljesült a jó kiránduláshoz szükséges mindhárom kívánságuk: jó társaság, szép idő, remek program.

A 49 résztvevő kamaszos fürgeséggel pattant fel a buszra szeptember 16-án reggel 7 órakor.

„A minőségi idegenvezetés fontos alkotóeleme egy-egy sikeres városlátogatásnak. Erről Tóth Jánosné Kata gondoskodott, aki mindent tud a szülővárosáról – kezdi a beszámolóját a kirándulás krónikása, Szászné Granek Edit. Első utunk az Esterházy-kastélyba vezetett, ahol a tárlatvezetést a kastély történetét bemutató rövid filmvetítés előzte meg. Betekintést kaptunk a barokk kor főúri életének hétköznapjaiba. A fiatalok korhű ruhákban korhű zenével, énekekkel kedveskedtek csapatunknak.

A 18. század végén épült Nagytemplom múltjáról, amely egyben Pápa meghatározó jelképe, a plébános úr mesélt. Élményszámba ment a Pápai Református Gyűjtemények és a könyvtár ritka kincseinek megtekintése. Értékes darabjai közül kiemelésre érdemes egy 14. századi kódex, valamint Petőfi Sándor és Jókai Mór kéziratai.

Igazi kuriózum volt a Kékfestő Múzeumban idegenvezető kalauzolásával tett körsétánk. Nosztalgiával gondoltunk a fiatalkorunkra, amikor szinte mindenkinek volt kékfestő anyagból készült szoknyája. Az 1941-ben felavatott református templom történetét, a szolid belsőt a lelkész úr mutatta be. Az elvesztett energia pótlásáról a városszerte ismert Ricsi cukrászda gondoskodott. Pihenőhelyzetünkben az édesszájúakra jellemző módon garázdálkodtunk a sok-sok finomságban. A gasztronómiai élvezetek után meglátogattuk a gannai Esterházy-mauzóleumot, amely templomként is szolgál. Kiderült az a nem mindenki által ismert tény, mely szerint az építmény a római Pantheon kicsinyített mása.

Kirándulásunkat borozgatással koronáztuk meg, koccintottunk a szervezők, a magunk és az önkormányzat egészségére, és este 8 óra után már a kerületünkbe visszatérve a kellemes emlékektől kipirult arccal búcsúztunk egymástól és a pápai élményektől.”

bp18.hu, G.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva