Penész és egérürülék – péküzemet zárattak be Budapesten – VIDEÓ

Szerző • 2016-01-25 • Hírek, Közélet Penész és egérürülék – péküzemet zárattak be Budapesten – VIDEÓ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1282

Súlyos higiéniai problémák és a nyilvántartás teljes hiánya miatt azonnali hatállyal bezárt egy fővárosi péküzemet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatósága. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságával közösen tartott ellenőrzés során több mint egy tonna készterméket – pitát – is kivontak a forgalomból az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök.

Jogosan fordult fel annak a gyomra a hír hallatán, aki a közelmúltban pitát tartalmazó ételt (például gyrost) fogyasztott. A NÉBIH által lebuktatott üzemben ugyanis a falakat, a padozatot, az ajtókat és a berendezési tárgyakat vastagon, és nagy felületen ellepte a penész, ahol a pita is készült.

Az épület takarítatlan volt, a padlót eldobott cigarettacsikkek és egérürülék borította. Az ellenőrök döglött és élő egereket egyaránt találtak a helyiségekben.

Az egységben kizárólag pitát gyártottak, amit a tulajdonos nyilatkozata szerint vendéglátóhelyeknek értékesítettek, de erről – más kötelező adatokhoz hasonlóan – semmilyen nyilvántartást sem vezettek. A NÉBIH szakemberei a helyszínen több mint egy tonna készterméket foglaltak le, valamint az üzem működését azonnali hatállyal megtiltották.

A NAV a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálta, de ezen a téren sem volt minden rendben. Kilencből hármat egyáltalán nem, egy alkalmazottat pedig késve jelentett be a vállalkozás.
Az eljárás folyamatban, az ügyben mindkét hatóság részéről milliós nagyságrendű bírság kiszabása várható.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva