Péntektől még a mostaninál is nagyobb lesz a forróság, irány a strand!

Szerző • 2017-08-01 • Hírek, Könnyű Péntektől még a mostaninál is nagyobb lesz a forróság, irány a strand! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva436

A múlt héten, július utolsó napjaiban arról szóltak a hírek, hogy hétfőtől egyre nagyobb mértékű felmelegedés várható, ami szerdán tetőzik majd. Ennél is rosszabb hírek érkeztek augusztus elsején, az OMSZ szerint hétvégén tetőzik a kánikula, a legmelegebb napokon akár 41 fok is lehet. A jó hír ebben az, hogy ennél melegebb idén már szinte biztosan nem lesz.

Ez a hőség szélsőségesnek számít az ország területén, több melegrekord is megdőlhet. Szerdától 37-39 fok közötti hőmérsékletekre kell számítanunk a fővárosban.

Hogy mikor lesz vége a már-már kibírhatatlan hőségnek, arról a következőket olvastuk a jelentésben:

“A hőség tartós mérséklődése várhatóan csak a jövő hét első napjaiban kezdődik meg, akkor előbb északnyugaton, pár nap késéssel délkeleten is enyhülhet a forróság. Jelentősebb lehűlést a jövő hét második fele hozhat. Az országban péntek éjfélig hőségriadó lesz érvényben.

Hőségriadó

Harmadfokú hőségriadót rendelt el a tisztifőorvos augusztus 1. 00:00 órától augusztus 4. 24:00 óráig az ország egész területére vonatkozóan.

A harmadfokú hőségriadót elrendelésére akkor kerül sor, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

A tartós hőség az egészséges szervezetet is megviseli, a szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Éppen ezért a nagy melegben kiemelten fontos a fokozott folyadékbevitel, amelynek során kerülni kell a magas koffein-, illetve cukortartalmú, valamint alkoholos italok fogyasztását.

Az ÁNTSZ felhívja a lakosság figyelmét arra is, hogy akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg.

Azok, akik a hőség idején vízparton tartózkodnak, fontos, hogy a déli órákban kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A tartós melegben a bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között érdemes árnyékos helyen tartózkodni. Azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, elérhető katasztrófavédelem weboldalán ide kattintva!

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva