Persze, hogy van jég

Szerző • 2014-12-01 • Család, Hírek, Sport Persze, hogy van jég bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1728

Ötödik éve hozzátartozik a téli hónapokhoz a szabadtéri jégpálya, amelyet először 2010-ben építtetett fel a XVIII. kerület önkormányzata. Akkor még a Bókay-kert volt a helyszín, de a következő évben – és azóta immár negyedszer – központi helyen, a régi piac téren hódolhatnak szenvedélyüknek a korcsolyázás szerelmesei.

A kerületben élőknek már természetes, hogy a tél beköszöntével advent első vasárnapján vállukon átvetett korcsolyacipőkkel elindulhatnak a kerület központja felé. Idén is így történt, és ettől még a szüntelenül zuhogó eső sem tántoríthatta el azokat, akik az elsők között szerették volna kipróbálni a 450 négyzetméteres pályát.

Clipboard04

Hagyomány teremtődött

A pálya melletti dombon idén is felállított adventi óriáskoszorú és a kerület karácsonyfájának szomszédságában felépített jégfelület körül várakozókat, és a sátorban a nyitóműsorra készülődő ifjú sportolókat Lévai István Zoltán polgármester helyettes köszöntötte.

Clipboard01

– Immár negyedik alkalommal kezdjük az adventi várakozás időszakát a régi piac téren felállított jégpályán. Azt gondolom, hogy ez egy jeles alkalom. A tavalyi szezon vége óta is nagyon sok visszajelzést érkezett a korcsolyázási lehetőséggel kapcsolatban. A jégpálya e néhány év alatt hagyományt teremtett, aminek folytatására sokan ösztönöztek minket, és ezért úgy döntöttünk, hogy az idei korcsolyaszezont is itt kezdjük meg – mondta Lévai István Zoltán, hozzátéve, hogy a január 11-i időleges zárást követően, a már ugyancsak megszokott másik helyszínen, a Bókay-kertben még a tervek szerint február végéig lesz lehetőség jégre lépni.

Clipboard02

– Különleges dolognak tartom, hogy közel három hónapon át tudnak gyermekeink itt a XVIII. kerületben korcsolyázni. Ahogy eddig, úgy idén is figyel arra az önkormányzat, hogy élve az adott lehetőséggel továbbra is megmaradjon az iskolai korcsolyaoktatás. Már az első héten folyamatosan érkeznek majd ide korcsoportonként a tanulók, hiszen nagyon fontos, hogy a gyerekek már kicsi korukban megtanuljanak korcsolyázni, mozogjanak, sportoljanak. Délutánonként, hétvégeken és ünnepnapokon pedig mindenki számára nyitva lesz a pálya, és bízom abban, hogy ezen a télen is rengetegen töltik ezzel a szép sporttal a szabadidejüket.

Kicsiktől a nagyokig

Klausz Lajosné az unokájával, Halasy-Kiss Alexandrával érkezett a megnyitóra. A harmadik osztályos kislány óvodás korában korcsolyázott először.

Alacsony árakkal az ünnepek alatt is
A jégpályát felváltva használhatják korcsolyaoktatásra a kerületi intézmények és kikapcsolódásra a kerület felnőtt lakosai. Hét közben, tanítási napokon 8-tól 14 óráig óvodás és iskolás csoportok oktatása folyik, 15-től 21 óráig pedig bárki korcsolyázhat, akárcsak hétvégén 9-21 óráig. Az önkormányzat továbbra is fontosnak tartja, hogy a belépőjegy megfizethető legyen az átlagos körülmények között élő családok számára. A 600 forintos belépő egész napos pályahasználatra jogosít, akár megszakításokkal is. Korcsolyabérlésre szintén napi 600 forintért van lehetőség. A jégpálya ünnepi nyitva tartása a következőképpen alakul: december 24-én 9 és 12 óra között, december 25-én pedig 14-től 21 óráig lehet korcsolyázni. December 26. és 30. között normál nyitva tartás lesz, míg december 31-én 9 és 14, január 1-jén pedig 14 és 21 óra között látogatható a pálya. Várhatóan idén is lesz lehetőség az esti jégkorongcsatákra, amit a pályát teljesen körbefogó palánk is izgalmasabbá, valódi meccshangulatúvá tehet. A tervek szerint január 11-ig működik a pálya a Piac téren, és a költözést követően január 18-án nyit újra a Bókay-kertben. Ebben a tekintetben lehet változás, ezért érdemes figyelni a tájékoztató táblákat, a Városképet és a www.bp18.hu portál híreit.

– Szeretek korcsolyázni, bár még nem megy igazán jól. De a szünetben ki fogok járni – mondta Alexandra, akinek nagymamája elsősorban annak örült, hogy nem kell a városligeti műjégpályáig utazni.
– Nagyon jó, hogy itt a kerületben van ez a lehetőség. A gyereknek is nagyszerű szünidei program, és bár én csak palánk mellől tudom figyelni, a szülőktől vagy főleg a nagynénitől, aki kitűnően korcsolyázik, tud majd tanulni – mondta Klausz Lajosné.

Egy biztos: kicsiktől a nagyokig, mindenki megtalálhatja a helyét a jégen, ahol természetesen be kell tartani néhány szabályt, így a kötelező haladási irányt is.

Clipboard10

Forralt bor és tea

Mielőtt az esőtől meg nem riadók birtokba vették volna a jeget, egy kis gálaműsorral kedveskedtek az ázó-fázó publikumnak Elek Attila műkorcsolyázó olimpikon tanítványai. A Steps on Ice SE korcsolyázói vidám hangulatú produkcióval szórakoztatták a közönséget.

Clipboard09

Az idén ötödik alkalommal megnyílt jégpálya a téli szünetben természetesen elsősorban a helyi lakosok mozgását, sportolását szolgálja, sőt akár romantikus randevúknak, baráti találkozóknak is helye lesz. Az is biztosra vehető, hogy más kerületekből, vagy a közeli településekről is sokan ellátogatnak majd a régi piactérre, ahol ezúttal rendezvénysátor ugyan nem lesz, de a korcsolyapálya alapkelléke, a forralt bor, illetve tea és kürtőskalács árus nem hiányozhat.

bp18.hu, Puskás Attila

 

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva