Pest megye leszakad Budapesttől

Szerző • 2015-10-31 • Hírek, Közélet Pest megye leszakad Budapesttől bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva793

Nem volt képviselő, aki a pénteki Pest Megyei Közgyűlésen ne támogatta volt azt, hogy a 6 393 négyzetkilométer területű Pest megye önálló régióvá váljon – tájékoztatta a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke az MTI-t.

Ambrus András elmondta: a jelen lévő 27 képviselő mindegyike arra szavazott, hogy 2021-től Pest megye önálló régiót alkosson több mint 1,2 millió lakosával együtt. A sajtófőnök elárulta, hogy miért lenne szükséges ez a lépés: a főváros miatt Pest megyére túl kevés uniós támogatás jut, ami nagymértékben lelassítja és megnehezíti a régió gazdasági fejlődését.

Pest megye Budapest hatása miatt az egy főre jutó GDP tekintetében a közösségi átlag (75 százalék) fölött áll, ezért 2015 és 2020 között nem jogosult olyan mértékű és feltételrendszerű európai uniós támogatásokra, mint a fejletlenebb régiók.
”Budapest nélkül Pest megye kevésbé fejlett régiónak számítana” – mutatott rá Ambrus András, hozzátéve, hogy a változás több forrást jelentene mind a gazdasági, mind a közszféra fejlesztéseihez.

Nem Magyarország az egyetlen, ahol alkalmaznák a taktikát: vezetőink Csehország és Németország mintapéldájára cselekednének, itt Prágától, illetve Berlintől is elvált az agglomeráció.

A képviselők felkérik a megye települési önkormányzatait, hogy Pest megye önálló régióvá válásának támogatását képviselő-testületi határozattal fejezzék ki.

fotó: wikimedia.org

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva