Piaci vásár a városházán

Szerző • 2019-09-24 • Hírek, Művészet Piaci vásár a városházán bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva449

A piacról, piaci életről készült festményekkel találkozhattak két héten keresztül a városházán megforduló ügyfelek, illetve művészetbarátok. Az önkormányzat galériájában nyílt meg szeptember 16-án a Magyar Festészet Napja alkalmából a „Market Art – XVIII (piaci vásár)” című kiállítás – olvastuk a bp18.hu oldalon.

A piacok forgataga, hangulata sok művészt, írót, fotóst, filmest, festőt megihlet, de nem mindenkinek sikerül visszaadni az élményt. A kerület művészeinek azonban sikerült… Huszonöten fogtak ecsetet, huszonöten láttatták, láttatják velünk, nézőkkel, a lőrinci piacot műveiken.

A piac a kerület nagy büszkesége, a Havanna lakótelepen pedig a heti vásár jelent színfoltot, ezért úgy gondoltuk, hogy egyszer a művészetben a piac legyen a téma, jelenjen meg a vásznakon a hangulata, és felkértük az itt élő festőművészeket, hogy erre a kiállításra, ebben a témában alkossanak – mondta köszöntőjében a rendező Kondor Béla Közösségi Ház vezetője, Varga Ferenc, majd megkérte Hunyadi István városigazgatót, szakmai főtanácsadót a kiállítás megnyitására, aki egy kis történettel kezdte, megemlítve, hogy a Kondorhoz közeli Havanna piac, három évtizeddel ezelőtt, MDF-piacként vált ismertté.

Komoly szervezés előzte meg ezt a vásárt, tele izgalommal, vajon jönnek ide vásárolni az emberek vagy sem – mesélte. – Emlékszem, először, MDF-aktivisták vásárolták meg az árukészletet. A piac egyébként nemcsak vásár, hanem közösségi tér is, ahol egymással találkozhatunk, beszélgethetünk. S a zöldségen, gyümölcsön kívül különféle értékeket, műtárgyakat, festményeket is láthatunk, illetve vásárolhatunk itt. Így kapcsolódhat össze a piac a művészettel.

S a kiállítás-megnyitó a zenével: Makó Rita fuvolázott és Draskóczi Zoltán gitározott. Varga Ferenc végezetül hangsúlyozta, hogy a Kondor Béla Közösségi Ház igyekszik rendszeresen jelen lenni a kerület művészeti életében, és teret adni az itt élő művészeknek a bemutatkozásra, majd megemlítette, hogy a Magyar Festészet Napja alkalmából, október közepéig, több kiállítást rendez.

Forrás: bp18.hu/T.L.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva