Összefoglaló a polgármesteri Facebook-fogadóóráról; május 14.

Szerző • 2014-05-30 • Család, Csatornázás, Egészség, Egyéb, EU, Fejlesztések, Hírek, Könnyű, Közbiztonság, Közélet, Közlekedés, Kultúra, Művészet, Pályázat, Polgármester, RE-SEEties, Sport, urbACT, Zöld környezetHozzászólások (0)3068

Ughy Attila, a XVIII. kerület Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgármestere rendszeres fogadóórát tart facebook-oldalán, ahol online válaszol a lakosok kérdéseire, illetve reagál a kerületet érintő felvetésekre, javaslatokra. Az első online fogadóórát május 14-én tartották;  az általunk fontosnak vagy érdekesnek gondolt témákat összefoglaltuk.

Ughy Attila a fogadóóra alatt feltett személyes, vagy az önkormányzati munkát érintő kérdésekre is őszintén reagált. Szépfyné Zita a személyes sikerekről kérdezett, amelyre válaszul a polgármester három fontos területet is kiemelt; a több tízmilliárdos adósság nullára csökkentését, a húsz év után megkezdett csatornázási munkálatokat, valamint a látványos köztéri fejlesztéseket, amelyekkel sokkal élhetőbbé és szerethetőbbé válik a kerület.

Szintén aktuális volt, így Nagy Tamás a csatornázásra vonatkozó kérdéseit tette fel. Ughy Attila szerint a munkálat az előzetes ütemtervhez képest lényegesen előrébb halad, és várhatóan – a közel 100km új csatorna lefektetése – még az év vége előtt befejeződik. Megtudtuk, hogy 600 millió forintot fordítanak a felbontás utáni burkolat helyreállításra, amelynek egy részét állja csak az EU, a többit az önkormányzat finanszírozza. Lényegesen jobb minőségű és rendezettebb utak lesznek.

Kriván Margit kérdésére is jött válasz, miszerint a Kérész utca csatornázása a csatornázási ütemtervben 3. negyedévben szerepel. A burkolat helyreállítása teljes szélességben meg fog történni.

Az Alacskai parkoló hiány ügyében zajlanak az egyeztetések. A felszíni parkoló felületeket csak a „Zöld” rovására lehetne építeni, így inkább a teremgarázsok bevonásával, a társasházakkal megegyezve próbálnak megoldásokat találni – tájékoztatta Berencsi Tamást a polgármester.

Réti Józsefné Gréta érdeklődésére megtudtuk, Új buszok is vannak a kerületben, amelyeből idén több tucat érkezett, és szeptembertől egyre több áll munkába. A járatsűrűség azonban a BKK hatáskörébe tartozik, de amennyiben konkrét lakossági igények merülnek fel – és azok eljutnak az ügyfélszolgálaton keresztül Ughy Attilához – akkor a BKK-val ez ügyben is történhetnek egyeztetések.

Kérdés egy bevásárlóközpontról:

Kovács Jenő: „A kerületiek visszatérő problémája, hogy a kerületben nem található olyan bevásárlóközpont, mint a kispesti Europark vagy a soroksári Auchan, ahol minden egy helyen beszerezhető. Lát-e lehetőséget rá, hogy ez megváltozzon?”

Ughy Attila: „Kedves Jenő! Nagyon nehéz, mert ez üzleti kérdés. Évek óta ki van adva egy építési engedély egy szupermarket-hálózatnak, de ők eddig nem tettek semmit. Egyébként, ha engem kérdez: én mindig a kisboltok pártján állok. Nekem fontos a személyesség, és nagyon jólesik, ha a hentes tudja, hogy mit szeretek. Ehhez teszem hozzá, hogy a Havannán nemsokára megújult külsővel és belsővel (a Match helyén…) új üzlet nyílik.”

Pataki Zoltán az Alacskai út kétirányúsítása kapcsán érdeklődött, amely viszont a BKK hatásköre, így a kerületnek csak meggyőzési lehetősége van. Ughy szerint sok mindent kell mérlegelni, hiszen az út kiszélesítésével jelentősen nagyobb lenne a terület forgalma.

Magyar Zsolt lakáspályázatokkal kapcsolatos érdeklődése okán azt is megtudhattuk, hogy az önkormányzat tervezi a devizahitel-károsultak megsegítését, valamint felhívta a figyelmet a kerületben igényelhető költségelvű és piaci lakbérű pályázati lehetőségekre is. Bagoly Jánosnak érkezett válasz alapján szeptembertől az iskolákban már online és bankkártyával is lehet majd fizetni az iskolai ebédet. Sőt Csuja Ani kérdésre azt is megtudtuk, hogy az önkormányzat jelenlegi napirendjén kiemelten szerepel a Havanna lakótelep Postájának kérdése, amely reményeik szerint még idén megtörténhet.

Egyik aktualitás, hogy a Béke téri munkák két ütemben megkezdődnek. Az egyik nyár közepén kezdődik, a kopjafa környéki zöldfelületek rekonstrukciójával, a Liget Mozi előtti terület felújításával, és a díszburkolat lerakásával. A második ütem engedélyezés alatt áll, és érinteni fogja a villamos pályát és a peronokat. Június elején pedig a javaslatokról párbeszéd kezdődik az érintett felekkel, így a lakosokkal is.

Kérdés a politikai szócsatákról:

Magyar Zsolt: „Évek óta tapasztalom, hogy a helyi mszp köthető lap ócska hazug mocskos lejártó kampányt folytat a városvezetés ellen, tényeket meghamisítva, tényeket kozmetikázva, féligazságokat publikálva. A városvezetésnek van-e bármilyen lehetősége ráhatássa akár jogi úton is, hogy ezt a szennylapot az igazmondásra kötelezze?”

Ughy Attila: „Ne olvassa 🙂 Én sem teszem 🙂 “

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva