Összefoglaló a polgármesteri Facebook-fogadóóráról; május 21.

Szerző • 2014-05-30 • Család, Csatornázás, Egészség, Egyéb, EU, Fejlesztések, Hírek, Közbiztonság, Közélet, Közlekedés, Kultúra, Művészet, Pályázat, Polgármester, Programok, Sport, Zöld környezetHozzászólások (0)2865

Ughy Attila, a XVIII. kerület Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgármestere rendszeres fogadóórát tart facebook-oldalán, ahol online válaszol a lakosok kérdéseire, illetve reagál a kerületet érintő felvetésekre, javaslatokra. A második online fogadóórát május 21-én tartotta, amelynek összefoglalóját alább olvashatják.

Az alábbi felvetés sokakat foglalkoztat a kerületi illetőségekre vonatkozóan.

Nagy Tamás: Polgármester úr! Azt szeretném még megkérdezni, honnan lehet tudni, melyik út/utca tartozik a fővároshoz, melyik a kerülethez? Utána lehet ennek nézni valahol?

Ughy Attila: Kedves Tamás! Ez viszonylag egyszerű ügy, de mégsem – akárcsak a német igeragozás… Főszabály szerint, ahol közösségi közlekedés “fut”, az fővárosi, ahol nem, az kerületi. Természetesen vannak kivételek. Vagyis, ha az ember polgármester, akkor fejből kell tudnia a listát.

Több, közbiztonságot érintő kérdés is felmerült. Lendvai Lilla kérdéseire válaszul a polgármester úr elmondta, a legutóbbi testületi-ülésen rendőrség számára megszavazott többlet forrásokból két-két járőrpárral több lesz a kerületben, akik természetesen új autót is kapnak. Ezen kívül Nagy Tamás is választ kapott az új rendőrségi irodákat illetően. A központi kapitányságon kívül két rendőrségi iroda is segíti a személyes ügyintézést – az egyik az Imre-házban, a másik a Havannán. Szintén itt említhető meg Kovács Jenő térfigyelő kamerákra vonatkozó kérdésére adott válasz, amely szerint hetven kamera dolgozik a Lakatoson, igaz abból épp javítás alatt van. Kelemen Imre pedig megtudhatta, hogy az Alacskára is kiépül a térfigyelő rendszer, hiszen a képviselő-testületi döntés megszületett, a pályázat pedig beadásra került.

Zsigmond Tamás sportos témában érdeklődött a kerületet érintő ingyenes sportolási lehetőségekről. Ughy Attila elmondta, a „Lendületbe hozzuk!” programnak köszönhetően számos lehetőség kínálkozik; úszás, zumba, nordic walking, küzdősport, és teniszoktatás is ingyenesen vehető igénybe, és a kör folyamatosan bővül.

Ughy Attilától azt is megtudtuk, hogy a kerületben élő, kiválóan teljesítő fiatalokat hagyományosan egyhetes székelyföldi kirándulásra viszik 2011 óta. Tavaly és idén például két csoportban, közel 100 diák juthatott el Erdélybe az önkormányzat finanszírozásában. Fontos, hogy minden mai gyermek megismerje a történelmi Magyarországot.

Fazekas Pál a Nyugdíjas Akadémiáról érdeklődött, és megtudtuk, hogy már 200 regisztrált tagot mondhat magáénak a program. A tagok folyamatosan sajátítják el a változó világ ismereteit, új közösséget teremtve, ami nagy siker. A kerületi állásbörze is szóba került. Ughy Attila szerint a rendezvényen közel 30 munkaadó 1000 álláslehetőségéből válogathatott a 450 fős látogatói kör, amelyet szeptemberben megismételnek. A Munkaügyi Központ később tájékoztatja majd az Önkormányzatot az eredményekről.

Riszt József több kérdést is intézett a polgármester úrhoz. Az egyik a kutyások fel nem szedett kutyapiszkára, míg a másik a Csontváry utcai játszótéren nem üzemelő játék helyrehozatalára vonatkozott. Ughy Attila válaszul elmondta, hogy a kutyásokkal szemben csak tettenérés esetén lehet hivatalosan intézkedni, így azokkal a lakosokkal nehéz mit tenni, akik nem törődnek a környezetükkel. Az érintett Csontváry 50-58. szám alatti játszótér forgóhintája sajnos szándékos rongálás következtében romlott el, de a teljes javítási munkálatokat elvégzik.

Útfelújítási kérdés is adódott:

Németh Rudolf: Tisztelt Polgármester Úr! Az lenne a kérdésem, hogy a Szarvascsárda tértől kifelé az Üllői út mikor kap új burkolatot, mert a mostani balkáni állapotokat tükröz. Ilyen útért kár súlyadót fizetni, sőt bűn beszedni!

Ughy Attila: Kedves Rudolf! Egy picit pontosítok: súlyadó már nincs, a gépjárművek után teljesítmény és koruk alapján kell fizetni, de ennek 60 százaléka a központi költségvetésbe megy. A Szarvascsárda tértől kifelé az Üllői úton nincs minden közmű kiépítve (ott most is csatornáznak…). Ha a kiépítések megtörténnek, utána következnek az útfelújítási munkák. Ez egyébként főváros feladat.

 

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva