Puszpángmoly elleni védekezés

Szerző • 2014-09-24 • Hírek, Zöld környezet Puszpángmoly elleni védekezés bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2751

Puszpángmoly buxusaink károsítója. Nagy kárt tehet a növényzetben – mivel védekezhetünk?

 Életmódja:

Clipboard48A faj az örökzöld puszpáng (Buxus sempervirens) károsítója, ez az egyetlen tápnövénye. Károkat a táplálkozó hernyó okoz. Kezdetben csak hámozgatja a leveleket, azaz csak a levél egyik oldaláról rágják le a levél szöveteit, később teljesen elfogyasztja azokat, akár tarrágást is végezve a puszpángon. A rágáskép, a szövedék és a nagyméretű szemcsés ürülék miatt kártétele nem téveszthető össze más haza puszpáng-károsítóval.

Clipboard49Eredeti élőhelyén évente 5, Európában általában 3 generációja van évente. Az eddigi megfigyelések szerint Magyarországon is 3 nemzedéke fejlődik. A nőstények csomókban rakják petéiket a levelek fonákára. A kikelő hernyók a levelek hátoldalán, rejtőzködve élnek, először csak hámozgatják a leveleket, majd a teljes levéllemezt elfogyaszthatják, erős fertőzöttség esetén csak a szárak és levélnyelek maradnak a növényen. A fejlett hernyók bábozódáshoz készülve leveleket gyűjtenek maguk köré, ezeket lazán összeszövik, itt történik a bábozódás, ebből repülnek ki a lepkék.


Puszpángmoly elleni védekezés:

Clipboard47Mivel  előrejelzésre alkalmas feromon csapda tudomásunk szerint jelenleg még nincs kifejlesztve, ezért figyelni kell buxusainkat. Ha levélen elváltozásokat látunk (levéllemezt hámozgatják, illetve fogyasztják a hernyók), ekkor célzottan tudunk védekezni ellenük, kitinszintézis gátlóval (pl.: Dimilin 25 WP). Ez a szer viszonylag környezetkímélő, a hasznos élőlényeket kíméli. Az adott szert kijuttatva a táplálkozó hernyók felveszik a szert, és nem képesek lepkékké fejlődni.

Lehetőség van védekezni piretroidokkal is (pl.: Decis Mega), ezek a szerek mind a kifejlett rovart, mind pedig a hernyót elpusztítja. Viszont ezek a szerek a hasznos rovarokat is károsítják.

 

A képeket készítette: Zsigó György

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva