RE-SEEties a hatékony erőforrásokért

Szerző • 2014-06-01 • Fejlesztések, RE-SEEtiesHozzászólások (0)2183

RE-SEEties. A három kiemelt EU-projekt egyike, amiben kerületünk is részt vesz. Ez egy két évre szóló történet, a hatékony energiafelhasználásért. Miért is jó ez? Pontosabban arról van szó, hogy

a nem megfelelően használt energiából valami jobbat csináljunk. A projekt három fókuszterülete:
– energiahatékonyság,
– megújuló energiaforrások,
– hulladékgazdálkodás.

Boston a legenergiahatékonyabb USA nagyváros

Boston a legenergiahatékonyabb USA nagyváros

A programot az Európai Unió és a Délkelet-Európai Transznacionális Kooperációs Program támogatja nyolc SEE önkormányzat és számos szakértői intézet részvételével. A RE-SEEties célja, hogy erőforrás-hatékony városi közösségek létrehozása érdekében segítse az önkormányzatokat az integrált hulladék- és energiagazdálkodás kialakításában.

A kormányzásnak mind helyi, mind regionális szinten kiemelt szerepe van az erőforrás hatékonyság ösztönzésében. Kiemelt projekt kerületen belül a Karinthy Frigyes Két Oktatási Nyelvű Gimnázium intézményépületeinek energetikai korszerűsítése.

Karinthy

A RE-SEEties projekt hosszú távú víziója a dél-kelet európai városok erőforrás hatékony városi közösségekké való formálása, összhangban a releváns európai szakpolitikákkal és jogszabályokkal. A projekt fő célkitűzése a dél-kelet európai önkormányzatok integrált döntéshozatali és stratégiai tervezési kompetenciáinak erősítése a következő területeken: energiahatékonyság, megújuló energiaforrások optimális kiaknázása valamint hulladék újrahasznosítás. Mindezt annak érdekében, hogy elősegítsék a felhasználói szokások megváltozását, illetve innovatív döntéshozatali megoldásokkal, eszközökkel és különböző ösztönző intézkedéssekkel támogassák a változó szükségleteket.

A 8 dél-kelet európai régió ERFA és IPA partnerei olyan városok és régiók, amelyek a projekt témájában közvetlen szerepet vállalnak a tervezésben és stratégia alkotásban, illetve rendelkeznek a szükséges döntéshozatali kompetenciákkal.

RE-SEEties: Erőforrás-hatékony városi közösségek Dél-Kelet Európában

 

RE-Block   Teljes partnerségi költségvetése 797 ezer Euró, azaz cca 240 millió Ft.
Az önkormányzat támogatása ebből (ennyit kapunk): 151 ezer Euró, azaz cca 46 millió Ft

RE-SEEties  Teljes hazai költségvetése 452 ezer Euró (138 millió Ft), ebből támogatás 430 ezer Euró, azaz cca 131 millió Ft.

GeoSEE  Teljes hazai költségvetés 164 ezer Euró, azaz cca 50 millió Ft, ebből támogatás 156 ezer Euró, azaz cca 48 millió Ft.

airLED  Teljes hazai költségvetés 507 ezer Euró, azaz cca 155 millió Ft, ebből támogatás 482 ezer Euró, azaz cca 147 millió Ft.

A négy projekt összesen több mint 370 millió Ft külső forrás bevonását jelenti az önkormányzati gazdálkodásba.

(www.re-seeties.eu)

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva