RE-SEEties: Ne hagyjuk elszökni az energiát!

Szerző • 2014-07-27 • EU, RE-SEEties, Zöld környezet RE-SEEties: Ne hagyjuk elszökni az energiát! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2545

Hogyan működhet a XVIII. kerület hatékonyan, környezetbarát módon és energiatudatosan? Mit kell tennie az önkormányzatnak, és mit kell tenniük a lakosoknak azért, hogy fenntarthatóan éljünk? Pestszentlőrinc-Pestszentimre ezekre a kérdésekre a RE-SEEties európai uniós pályázat keretében keresi a válaszokat. 

Energiatudatos szemlélet

Az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló RE-SEEties projekt célja az, hogy a helyi közösségek környezettudatosan gondolkodjanak és az erőforrásaikat hatékonyan használják fel.  A cégek és a lakosság fogyasztási szokásai ugyanis számos módon károsítják a környezetet. A mértéktelen energiafogyasztás, a gyakran ellenőrizetlen hulladéktermelés  és -elhelyezés, az illetékesek közötti koordináció hiányosságai, valamint a felhasználói tudatosság hiánya évről évre egyre több gondot okoz.

napele

Felmérés és cselekvés

A RE-SEEties program azzal igyekszik segíteni a szokások megváltozását, hogy működőképes alternatívákat kínáló megoldásokat és eszközöket is javasol. A program három fő területre koncentrál: energiahatékonyság; a megújuló energiaforrások optimális használata; hulladék-újrahasznosítás. Ahhoz, hogy ezek megvalósuljanak, a településeknek fel kell mérniük saját lehetőségeiket, számba kell venniük az adottságaikat, a technológiákat, a stratégiákat, s akcióterveket és egy komplex stratégiai dokumentumot kell készíteniük.

Százmilliós segítség

Pestszentlőrinc-Pestszentimre – a projekt vezetőjeként – több szakmai fórumot is tartott már a témában, és számos, az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztéssel büszkélkedhet. Már öt önkormányzati intézményben  működnek napelemek, és több hasonló célok megvalósítására kiírt pályázaton indult a kerület.

A RE-SEEties teljes költségvetése 2 249 000 euró (680 millió forint), ebből 452 134 eurót (mintegy 136,5 millió forintot) a vezető partner, azaz kerületünk használhat fel.

Közös munka, egyéni siker

A kerületnek és a projekt nyolc délkelet-európai tagjának az a célja, hogy összegyűjtsék a „jó gyakorlatokat” és létrehozzák azokat a tudástárakat, amelyekkel később mindenki úgy gazdálkodhat, ahogy számára a legjobb. Vagyis mindenki azokat a módszertanokat, megoldásokat, tervezési folyamatokat hasznosíthatja, amelyekre éppen szüksége van.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva