Remekeltek a vörösmartysok

Szerző • 2017-09-08 • Hírek, Kultúra Remekeltek a vörösmartysok bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva969

A Vörösmarty iskola történetében egyedülálló, hogy valamelyik kórusa egy olyan távoli országban adjon koncertet, mint Kína. A Vörösmarty Leánykar Gyombolai Bálint karnagy, zenepedagógus vezényletével nem megmérettetésen, hanem hangversenykörúton vett részt.

A zenepedagógus, aki a Kecskeméti Kodály Intézet tanára is, többször járt már Kínában tanítani, és áprilisban értesült arról, hogy be lehet nevezni a Sanghaji Ifjúsági Zenei Fesztiválra. A beküldött demó alapján szakmai bizottság választotta ki azokat a kórusokat, amelyeket a szervezők meghívtak a programsorozatra, vállalva az ott-tartózkodásuk költségeit.

Színes volt a repertoár

A Vörösmarty Leánykar Kodály-műveket énekelt a nemzetközi hírű zeneszerző és zenepedagógus születésének 135. évfordulója tiszteletére, valamint kortárs zene, népzenei és könnyűzenei feldolgozás és meglepetésként kínai népdal, műdalfeldolgozás is szerepelt a repertoárjában. A két utóbbi műsorszám nagyon nehéz feladat volt, de a kórus sikerrel vette az akadályt. A július 9–15. között megtartott sanghaji fesztiválon hat kisebb-nagyobb koncertet adott a kórus.

A programon Európából csak a Vörösmarty Leánykar vett részt, rajta kívül egy amerikai, két sanghaji és több más kínai ifjúsági ének- és zenekar lépett fel.

– Szó sincs arról, hogy mi lennénk a legjobbak Európában, ez az utunk nem is a versenyzésről szólt – magyarázta Gyombolai Bálint. – Természetesen a szakmai elvárások is magasak, de Kínában a popzenéhez hasonlóan a kórusművészetben is erős a zene gazdasági oldala. Komoly anyagi elvárások vannak az énekkarokkal kapcsolatban, nem hívnak meg olyan előadót, amelyik nem hozza a tervezett bevételt.

Megelőlegezett bizalom

Az első alkalommal, amíg a közönség nem ismeri a kórust, a meghívás a promóción múlik, utána már csak a jó benyomás számít. A Vörösmarty Leánykar nemcsak a szakmai színvonalat, hanem a műsorválasztást, a közönség megnyerését tekintve is jól szerepelt. Ennek azért is van nagy jelentősége, mert a közönség velük azonosítja a magyar kóruskultúrát.

A Vörösmarty kórusai
A Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium kórusai: Kicsinyek kórusa, Gyermekkar, Leánykar, Vegyeskar, Családi kórus.

Amikor kiderült, hogy a kórus sikeresen pályázott a Sanghaji Ifjúsági Zenei Fesztiválra, azonnal cselekedni kellett, mert az indulásig nagyon kevés idő maradt – mondta a karnagy. – Az iskola vezetősége kérelmeket írt, hogy sikerüljön anyagi támogatást kapnunk a kiutazás költségeihez. Olyan ügy volt ez, amelyhez mindenki első szóra odaállt.

Összefogással utazhattak

A Vörösmarty iskola huszonnégy tagú leánykarának és négy pedagógusának a kiutazását az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata, a Külső-pesti Tankerületi Központ és a Vörösmarty iskola szülői közössége támogatta.

A koncertkörút nem csak a lányoknak volt nagy élmény, hanem a szervezők elégedettségét tekintve is nagyon jól sikerült, szeretnénk, ha lenne folytatása. Konkrétum még nincs, de komoly ígéret az már van – tette hozzá a karnagy.

bp18.hu, Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva