Rémhírekkel próbálnak pénzt kicsalni a nyugdíjasoktól – ne dőljenek be!

Szerző • 2016-02-20 • Hírek, Közbiztonság Rémhírekkel próbálnak pénzt kicsalni a nyugdíjasoktól – ne dőljenek be! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva826

Az elmúlt időszakban Budapesten is egyre több az úgynevezett “unokázós” csalás – írja a Fővárosi Főügyészség. A csalók idős embereket hívnak fel telefonon, akikkel általában azt a szörnyű, kitalált hírt közlik, hogy az unokájukkal, vagy hozzátartozójukkal halálos baleset történt – így próbálnak készpénzt, vagy ékszereket kicsalni belőlük.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész pénteken azt írta, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság adatai szerint tavaly 950 ilyen ügyben indult büntetőeljárás.

A sértettek rendszerint 70 év felettiek, őket este vagy éjjel, a vezetékes telefonjukon hívják fel, mert arról nehezebb lenyomozni a hívószámot. Rendszerint más telefonál, mint aki nem sokkal később átveszi a kicsalt összeget, ami tudatos, szervezett elkövetésre utal. Több forrásból tudjuk, hogy sokszor női hang szólal meg a telefonban.

Az ilyen bűncselekmények elkövetőinek felderítése rendkívül nehéz, és sokszor sajnos nem vezet eredményre. Tavaly alig több mint harminc gyanúsítottat sikerült előállítaniuk a rendőröknek, és vádemelés, illetve bíróság elé állítás csak néhány ügyben történt.

A Fővárosi Főügyészség felhívja elsősorban az időskorúak figyelmét arra, hogy ilyen telefonhívások esetén gyanakodjanak, azonnal ellenőrizzék azok valóságtartalmát, hívják fel azt a hozzátartozót, akire a telefonáló hivatkozik, bűncselekmény gyanúja esetén pedig értesítsék a rendőrséget.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva