Hogyan landoljon nálunk a pénz?

Szerző • 2014-06-01 • airLED, Fejlesztések, HírekHozzászólások (0)3123

Pestszentlőrinc–Pestszentimre arra vállalkozott, hogy a XVIII. kerület történelmében először, vezető partnerként bonyolít le egy olyan Európai Uniós programot.
A kerületnek ki kell aknáznia a reptér közelségében rejlő lehetőségeket!


A Central Europe Program az együttgondolkodás, az összegyűjtött know-how segítségével az összes résztvevőnek sikert hozhat.

Az airLED projekt célja: gazdaságélénkítés a repülőterek vonzáskörzetében

cooperationsairled

A feladat: olyan gazdasági és életminőséget javító koncepciók kidolgozása, amelyek meghatározzák a fejlesztések területeit és irányait. Azaz megtervezni, hogyan élhetünk jobban. Mit kell tennünk, mit kell fejleszteni ahhoz, hogy az gazdaságilag, anyagilag is sikert jelentsen, a kapcsolódó területen élők életminőségén is javítson?

A koncepciók kidolgozásában vállalt kezdeményező szerepet azért is vállalta a kerület Önkormányzata, mert a repülőtér közelségétitt kiválóan ki lehetne használni,kiaknáznia benne rejlő lehetőségeket. Összességében pedig a projekt összes szereplőjének sikert hozhat egy sikeres terv kidolgozása, hiszen azt már könnyen át lehet formálni, helyzethez igazítani más területeken is.

airterv

Ezért Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a Central Europe Program keretében, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával a repülőtéri térségek hosszú távú fejlesztési koncepciójának kidolgozását célzó együttműködést kezdeményezett.

airLED sajtótájékoztató a Zara hotelben. Forrás: airled.eu

airLED sajtótájékoztató a Zara hotelben. Forrás: airled.eu

Egy jól megtervezett repülőtér, kiegészítve a környező területekkel, az egész régió gazdasági katalizátora lehet.

Az airLED projektben négy közép-európai régió dolgozza ki a gazdaságilag elszigetelt repülőtéri térségek hosszú távú fejlesztési koncepcióját. A projekt keretében szakértőinkkel kiértékeljük az európai repülőtér-város, ún. “airport city” fejlesztéseket, elemezzük a repülőtér-városok és környezetük kívánalmait. A sikeres megvalósítás érdekében, egyeztetéseket folytatunk az illetékes döntéshozó szervek képviselőivel is. A projekt célkitűzése a közép-európai repülőterek vonzáskörzetének integrált policentrikus fejlesztése, Airport City-vé válása.

air

A budapesti  régióban már 5 ülést tartottak az airLED Regionális Fejlesztési és Koordinációs Testület tagjai annak érdekében, hogy a körvonalazódó elképzelések minél inkább összhangban legyenek a valós igényekkel. A Testület tagjai olyan környékbeli érdekcsoportok, nagyobb cégek és települések képviselői, akikre a reptér fejlesztése leginkább hatással van. A Fővárossal és a BUD Airporttal is szoros az együttműködés, annak érdekében, hogy a kidolgozandó tervek meg is valósuljanak.

air2

A projekt keretében három különböző eszköz is fejlesztés alatt van.

– Az ún. Statisztikai Döntésmegalapozó Modell fejlesztését a XVIII. Kerület Önkormányzata koordinálja. A modell különböző statisztikai adatállományok bevitelével olyan adatokat dolgoz ki (pl. helyi adók alakulása, munkavégzéssel kapcsolatos adatok stb.), melyek segíti majd a döntéshozókat abban, hogy milyen irányú fejlesztés lenne a legoptimálisabb.

airlátványtervek

– A másik két eszköz a One-Stop-Shop nevet viselő üzleti támogató modell, (melynek lényege, hogy a repülőterek környékén olyan irodák kerüljenek felállításra, amelyek a potenciális befektetőknek tudnak átfogó segítséget nyújtani)

– és egy különleges, 3d-s szemléltető eszköz, melyeket a partnerrégiók fejlesztenek. Utóbbi a statisztikai döntéshozó modellel összhangban, vizuálisan is dokumentálja és szemlélteti majd a kialakult elképzeléseket.

airLED3

Az airLED számokban

A projekt időtartama 2012. július – 2014. december, összköltsége pedig 1,65 millió EUR, amelyből a XVIII. Kerületi önkormányzat költségvetése 0,5 millió EUR-t tesz ki. Az összköltségvetés 85 %-át az Európai Unió biztosítja az ERFA alapokon keresztül a Central Europe Programban. A magyar partnerek költségeinek további 10 %-át Magyarország biztosítja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül.

airltervmég

 

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva