Részletek a kerületi kábítószerfogásról

Szerző • 2016-02-16 • Hírek, Közélet Részletek a kerületi kábítószerfogásról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1104

A XVIII. kerületi Rendőrkapitányság járőrszolgálata január 22-én 14 óra 20 perckor az Üllői úton közúti ellenőrzés keretében leállított egy ezüstszínű személygépkocsit, és igazoltatta az abban ülő férfit. Az intézkedés részleteiről Potyondi István rendőr alezredes, a rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője adott tájékoztatást.

A közúti intézkedés során járőreink ellenőrizték a gépkocsivezető személyi okmányait és a gépkocsi iratait. Az igazoltatás során a férfi zavartan, idegesen viselkedett, a feltett kérdésekre nyeglén válaszolt – mondja Potyondi István.

Az intézkedő rendőrök a gépjármű átvizsgálása során az ülés melletti ajtó rekeszében egy teleszkópos botot, ismertebb nevén viperát találtak. Az autó tüzetesebb átvizsgálása egyéb meglepetésekkel is szolgált. A hátsó ülésektől részben takarva egy laptoptáskából 240 darab zöld színű, lóhere formájú kábítószergyanús tabletta, egy nagyméretű műanyag tasakból pedig szintén zöld színű, jellegzetes szagú növényi törmelék került elő.

A táskában digitális mérleget, kábítószer szétadagolására alkalmas kisebb nejlonzacskókat, több mint félmillió forint készpénzt és egy mobiltelefont találtak, illetve foglaltak le a helyszínre érkező nyomozók.

Találat a házban is

Cs. Tamás 32 éves budapesti lakost a helyszínen elfogták, előállították, majd gyanúsítottként kihallgatták. A férfi lakhelyén tartott házkutatás során nyomozóink injekciós tűket, fecskendőket, kábítószergyanús növényi származékokat, illetve bőrtokban tartott kézifegyvert foglaltak le. Munkájukat egy kábítószer-keresésre kiképzett BRFK-s rendőrkutya is segítette – tette hozzá az alezredes.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XVIII. kerületi Rendőrkapitánysága büntetőeljárást indított Cs. Tamással szemben kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A rendőrkapitányság az eljárást a gyanúsított előzetes letartóztatása mellett folytatja. A nyomozati és az ezzel párhuzamos szakértői munka jelenleg is tart.

Az olvasókban kérdések fogalmazódhatnak meg egy-egy bűnügyi hír hallatán. Néhány hozzám is eljutott ezek közül, s itt egy olyan témával kapcsolatban válaszolnék, mely a járőrszolgálatot végző munkatársaim intézkedési rendjét érinti. A kérdés valahogy úgy hangzott, hogy tananyag-e a gyanús viselkedés felismerése a rendvédelmi iskolákban. A kollégák a társadalmi ismeretek tananyagon belül az intézkedés alá vont személy felmérését segítő képzést kapnak, de az évek során szerzett szakmai rutin nagyban segíti az intézkedések hatékonyságát – fejezte be a tájékoztatóját Potyondi István.

Prevenció, prevenció és prevenció!

A drogot fogyasztók száma riasztóan emelkedik. A drogpiacon szinte naponta jelennek meg ismeretlen hatóanyagú új szerek. Nehezíti a helyzetet az a tény, hogy egyre több a (nagyon) fiatal rendszeres vagy eseti droghasználó. Erdősi Béla nyugállományú pénzügyőr alezredes, drogprevenciós szakreferens szerint talán soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban, a minden korosztály számára érthető nyelven megtartott rendszeres prevenciós előadás.

Nem véletlen, hogy kizárólag a megelőző, felvilágosító munkára koncentrálok, bőven akad feladat ebben a témakörben is. Előadásaim során gyakran a humor fegyverét is bevetem, így talán könnyebben emészthető egy ilyen komoly téma is. Rendre tapasztalom, hogy számos hallgató az előadásom közben szembesül a szomorú valósággal, azaz már maga is megtette az első lépéseket a drogfüggőség felé vezető úton. Van egy jó tanácsom a drogfüggőség megelőzésére: könnyebb a gyufát zsebben hagyni, mint a tűzvészt felszámolni.

bp18.hu, Gönczöl András

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva