Riasztást adott ki a Nébih egy gyerekcukorka miatt

Szerző • 2019-05-13 • Hírek, Közélet Riasztást adott ki a Nébih egy gyerekcukorka miatt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva378

A szlovák hatóság a megengedettnél több kinolinsárga (E104) és nem jelölt tartrazin (E102) színezékeket talált egy gyermekeknek szánt, nyelvszínező cukorkában, és azonnal tájékoztatták a Nébih-et, mert a lengyel termékből Magyarországra is érkezett.

A problémás termék adatai:

A termék megnevezése: Kiss me – colouring soluble candies (citrom, málna és feketeribizli ízű, olvadós nyelvfestős puha cukorka)
Tételazonosító: AKD
Minőség-megőrzési idő: 30/03/2020
Kiszerelés: 100 g
RASFF referenciaszám: 2019.1754

A kinolinsárga (E104) és a tartrazin (E102) színezékeket az ún. Azo- vagy Southampton színezékek közé sorolják a narancssárga S (E110), azorubin (E122), alluravörös (E129), és a neukokcin (E124) mellett. E színezékek kis mennyiségben biztonságosan fogyaszthatók, egyes kutatások szerint azonban a nagyobb mennyiségben történő bevitelük gyermekek esetében hiperaktivitást okozhat, valamint allergiás reakciókat is kiválthat. Éppen ezért az Európai Unió területén kötelező figyelmeztető feliratot („a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”) tenni minden olyan élelmiszerre, amely a hat színezék valamelyikét tartalmazza – olvastuk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva