Horváth Gábor táncművész: a Botafogo-SZÍV ritmusra dobban

Szerző • 2014-06-21 • Könnyű, Kultúra, Művészet Horváth Gábor táncművész: a Botafogo-SZÍV ritmusra dobban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2841

 Nincs olyan kerületi esemény vagy ünnepség, ahol ne lépnének fel a világhírű Botafogo táncegyüttes tagjai. Újszerű és egyedi gondolatok a világról és a táncról…

kanyo_5403

Dalotti Tibor alapító művészeti vezető tánckara a fennállás közel 30 éve alatt számos díjat, elismerést gyűjtött be. Horváth Gábor már tinédzser kora óta, nagy sikerrel táncol Botafogo csapatban. S bár a műfajból eredően nem tartozik a fiatalok közé, elkél a 13 éves rutin és versenytapasztalat a táncosok között.

A világbajnok táncos a hitvallásáról és a tánc szeretetétől mesélt.

horvath_gabor

Mióta táncolsz?

Elég sok olyan sportot kipróbáltam a testvéreimmel együtt, mint az úszás, a tájékozódási futás, vagy a sportlövészet. Aztán egy napon édesanyám azon töprengett, mit tudnánk szombaton csinálni, és a testvéreimmel elmentünk közösen táncolni. Így 7 éves korom óta foglalkozom a tánccal. Itt találkoztam a társastánccal, a jazzbalettel. Aztán a Botafogo táncegyütteshez kerültem, és a latin-amerikai versenytáncokkal kezdtem formációban versenyezni. Később elkezdtem az egyéni táncolást, ahol párok versenyeznek egymással. Ezt a kettőt a mai napig csinálom.

miskolc2001

Miért a Botafogót választottad?

Ahová jártunk tánciskolába, rendszeresen szerveztek táncversenyeket. Egy ilyen verseny alkalmával zsűritagként szerepelt Dalotti Tibor, a Botafogo vezetője. A vezető koreográfus felfigyelt az együtt táncoló bátyámra és nővéremre, majd meghívta őket az utánpótlás csapatba. Körülbelül fél évre rá követtem a testvéreimet, és azóta, immár 13 éve folyamatosan itt táncolok.

Fiatalnak vagy öregnek számítasz?

27 éves vagyok, ezért itt a tinédzserek között már nem számítok fiatalnak. De legalább vagyunk páran, mondhatni „régebbi arcok”, akik átörökítjük a régi értékeket. Van bennünk már pár koreográfia, így segíteni tudjuk a fiatalok munkáját.

sakkk_6361

Mi a Botafogo titka?

Mi nem a klasszikus értelemben vett táncklub vagyunk, ahol lejönnek, befizetik a havi díjat majd nyomják a táncot, mint egy sportot. Sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk a belső értékekre, a csapatszellemre, a tánc művészeti értékeire. Tibor személyisége és látásmódja pedig nagyon sokat számít a csoport életében.

Többek között showtánc Európa- és világbajnokok is vagytok.

Nagyon büszkék vagyunk az eredményekre, de őszintén szólva minket nem a díj érdekel, hanem az, hogy csodálatosat alkossunk és fantasztikusan érezzük magunkat a produkcióban. Talán ez az a belső erő, amit később a közönség és a nemzetközi zsűri is értékel. A látványtánc és a showtánc versenyek inkább a színházi előadásra hajaznak, a verseny pedig olyan, mint egy nagy vásár, ahol mindenki eladja magát.

sakk100227_0895

Vannak kiemelkedő országok, akikre érdemes odafigyelni egy ilyen versenyen?

A műfaj sokszínűsége miatt a showtáncban és látványtáncban nincsen domináns ország. Érdekes, de a latin-amerikai versenytáncban az oroszok nagyon erősek, elsősorban a balett-alapok miatt. Formációban az oroszok mellett a fehéroroszok és a németek kiemelkedőek, ők mindig ott vannak  a döntőkben.

Mivel nyert a botafogo?

Szívvel. A Botafogo koreográfiája, zenéje és ruhája együttesen volt üde színfolt. Tibor nem csak összevagdossa, összeollózza a zenéket a koreográfiára, hanem olyan stúdióban készült egyedi művekről beszélünk, amely utánozhatatlanok. Egyébként konkrétan a világbajnokságot a „Botas de Fuegó” spanyolos flamencós zenére megkomponált koreográfiával nyertük.

_dsc3276

Mire készültök most?

Most nem annyira a versenyzésen, sokkal inkább a színpadi szereplésre tettük a hangsúlyt. Rouge címmel augusztusban indul két előadásunk is a Nemzeti Táncszínházban. Erre készülünk keményen a nyári táborunkban.

Meddig folytatod a táncos karriert?

Addig, amíg bele tudok nézni úgy a tükörbe, hogy nem röhögöm el magam. Nem lehet midig olyan fiatal „pálcika” gyereknek maradni. De pár év még bennem van. Viszont, akinek a szíve a táncé, az soha nem hagyja el…

sakkk_6335

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva