Sikeres tárgyalások a repülőtér eljárási rendjéről – csökken a zajterhelés

Szerző • 2018-08-14 • Hírek, Közlekedés Sikeres tárgyalások a repülőtér eljárási rendjéről – csökken a zajterhelés bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva5121

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának vezetősége tárgyalásokat kezdeményezett a HungaroControl Zrt. vezetőségével, aminek eredményeképpen a 2018. augusztus 16-tól hatályba lépő új eljárási protokollban több kedvező változást sikerült elérni. A jövőben az Erzsébet- és Bélatelep irányába megszűnnek az I. és II. futópályáról történő felszállási manőverek következtében eddig előforduló besodródások, a felszálló repülőgépek pedig az intenzívebb emelkedés miatt magasabban lesznek.

A jövőben az esetlegesen előforduló szabályszegések bírsággal sújthatóak. A szélsőséges időjárási eseteket kivéve 00:00-05:00 óra között minden fel- és leszállás kizárólag Vecsés irányába történik majd, illetve 05:00-08:00 óra között Erzsébet- és Bélatelep felé megszűnik a felszálló repülőgépek irányítása, így kizárólag csak a leszállás lehetséges – olvastuk az önkormányzat közleményében.

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának vezetősége miután értesült a Budapest Liszt Ferenc Repülőtér forgalmát érintő új műszeres szabvány indulási eljárásokról, a lakosság érdekeit képviselve hivatalosan is arra kérte a HungaroControl Zrt-t, hogy egyoldalúan ne vezessen be olyan eljárásokat, ami a repülőgépek le- és felszállásával kapcsolatos műveleteiben a kerület lakosságát zajkeltésével, illetve káros anyag kibocsátásával kapcsolatosan hátrányosan érinti. Ughy Attila polgármester és Dömötör István alpolgármester a területrész képviselője tárgyalásokat kezdeményezett a HungaroControl Zrt. vezetőségével annak érdekében, hogy a 2018. augusztus 16-tól hatályba lépő új eljárási protokoll kedvezően érintse a kerület lakosságát.

Az Önkormányzat vezetősége elérte, hogy a II. futópályáról a jövőben nem történik repülés Erzsébet- és Bélatelep irányába, illetve az új felszállási rend következtében az I. és II. futópályáról történő felszállási manőverek következtében előforduló besodródások megszűnnek. A gépek magasabban lesznek, így intenzívebb emelkedés mellett, kevesebb manőverrel hagyják el a gépek a felszállópályát. A jövőben arra is lehetőség nyílik, hogy indokolatlan eltérések miatt hivatalos bírságok is kiszabásra kerüljenek. További jó hír a reptér mellett élő, érintett lakosoknak, hogy a szélsőséges időjárási eseteket kivéve 00:00-05:00 óra között minden fel- és leszállás kizárólag Vecsés irányába történik, illetve 05:00-08:00 óra között Erzsébet- és Bélatelep felé megszűnik a felszálló repülőgépek irányítása, így kizárólag a gépek leszállása lehetséges.

Ábrák a változásokról

1. ábra Egy hónap induló forgalma a II. futópályáról – 2018. 08. 16-tól a besodródó légijárművek megszűnnek a kerületek felett:

A 2018. augusztus 16-tól érvényes új műszeres szabvány indulási eljárások bevezetésével megszűnik a 2. ábra szerinti eljárás. Általánosságban kijelenthető, hogy a névleges nyomvonal pontosabb tartása a szabvány indulási eljárás egyenes szakaszaiban várható. A fordulók esetében továbbra is a légijármű adott repülési paraméterei határozzák meg a valós nyomvonalak szóródását. A szabvány műszeres indulási eljárás kezdeti szakaszában megszűnnek a 2. számú ábrán jelölt nagymértékű fordulók, a légijárművek csak kisebb útvonal korrekciót hajtanak végre.

2. ábra 2018. 08.16-ig hatályos szabvány műszeres indulási eljárás (SID):

A 3. számú ábrán bemutatott 2018. 08. 16-tól hatályos szabvány műszeres indulási eljárások következménye, hogy az I. futópályáról induló légijárművek ugyanott fognak közlekedni, mint a repülőtér I. futópályájára leszálló légijárművek, ezáltal megszűnnek a besodródások Erzsébet- és Bélatelep térségében.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva