Sok százmillió bölcsikre, óvodákra, iskolákra

Szerző • 2014-06-09 • Fejlesztések, Hírek, Közbiztonság, SportHozzászólások (0)1953

A XVIII. kerületnek a gyermekek jövője iránti elkötelezettséget mutatja hogy kéttucatnál is több intézmény korszerűsödik, és még nincs vége… Az energetikai korszerűsítéstől a focipályáig.

Az elmúlt években szinte megszámlálni is nehéz, hány bölcsődében, óvodában és iskolában végeztek, végeznek felújításokat korszerűsítéseket – mi azért megpróbáltuk összegezni.

Az Attila utca 13. szám alatt az “Iciri-Piciri” bölcsőde fejlesztése révén három csoportszobával, összesen 40 férőhellyel várja majd a lakóközösség gyermekeit. A munkálatokat az Európai Unió 150 millió forinttal támogatta. Az önkormányzat 70 millió forintot nyert a Cseperedő óvoda és a Hétszínvirág bölcsőde energetikai korszerűsítésére. Megújul az épületek homlokzata, s az új szigetelés révén komfortos és környezetvédelmi szempontból korszerű intézményekbe járhatnak majd a gyermekeink. Az Eötvös iskolában egy 100 százalékban támogatott, 44 millió forint értékű beruházás valósult meg: műfüves pálya épült, megszépült az udvar.

A Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium (a hajdani „Bajcsy”) csaknem 300 millió forintot nyert egy energetikai fejlesztési pályázaton. Ennek köszönhetően 2014 őszére megvalósul az intézményben az átfogó fűtéskorszerűsítés, a nyílászárók cseréje és teljes körű homlokzati szigetelés lesz.
Örvendetes hír, hogy megnövekedett a beiratkozók száma a Sztehlo Gáborba, így hosszútávon garantálható az általános iskola és az óvoda fenntartása a körzetben. Sőt! Az óvodában szeptembertől három csoport indul – egyenként 25 fővel –, így megoldható az óvodáskorú gyermekek körzet szerinti elhelyezése.

A Kassa Utcai Általános Iskolában felújították a földszinti mosdókat, és az iskola energetikai felújítása is sínen van. Sikerült zöldterületté varázsolni az Üllői úti Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola előtti területet. A Csontváry utcai iskola energetikai korszerűsítésére is nyert pénzt a kerület: 200 millió forintot lehet költeni a külső homlokzat szigetelésére, de az önkormányzat a Fecskefészek bölcsőde és a Vándor Sándor utcai óvoda energetikai korszerűsítésére is sikeresen pályázott: ott 150 millió forintot lehet elkölteni. Sikerült a Bókay Árpád Általános Iskola üres gondnoki lakását tanteremmé alakítani, így ősszel két új első osztály helyett három indulhat.

A Brassó Utcai Általános Iskolában 80 millióért végeztek korszerűsítéseket, a focipálya is megújult, a Csemete Nevelde Óvodában a tornaterem korszerűsödött, a homlokzatot és a padlásteret tették rendbe, de a Zöld Liget óvoda is sportos ovivá változott új tornaszobával és játékokkal. A Kandó Téri Általános Iskola felújítása révén két osztállyal több indult, korszerűbb lett a konyha, a fűtésrendszer és a hőszigetelés. A Kapocs utcai iskola játszóterét is sikerült felújítani.

A Szélső utcában új óvoda épül, amely az Eke utcai Napsugár Óvoda tagóvodája lesz. A Pázsit utcai Micimackó Bölcsőde tetőfelújításával megszűnik a sok gondot okozó beázás. Az önkormányzat 200 millió forintot nyert a Táncsics iskola energetikai korszerűsítésére. Az MLSZ futballpálya építésére kiírt pályázatának segítségével pedig a Nagykőrösi úti Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola területén 20×40 méteres műfüves focipálya készül el az idén.

A fejlődés hosszú sora

A következő oktatási intézmények újultak, újulnak meg: Attila utcai bölcsőde, a Cseperedő óvoda és a Hétszínvirág bölcsőde, Eötvös iskola, Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, Kassa Utcai Általános Iskola, Üllői úti Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola, Csontváry utcai iskola, Fecskefészek bölcsőde és a Vándor Sándor utcai óvoda, Bókay Árpád Általános Iskola, Brassó Utcai Általános Iskolában, Csemete Nevelde Óvoda, Zöld Liget óvoda, Kandó Téri Általános Iskola, Kapocs utcai iskola, Szélső utcai óvoda, Micimackó Bölcsőde, Táncsics iskola, Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola.

 

 

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva