Sokszínű nemzetek

Szerző • 2014-08-04 • Kultúra, Polgármester, Programok Sokszínű nemzetek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2313

Pestszentlőrinc-Pestszentimre területén 1995-óta működnek a nemzetiségi önkormányzatok, amiből jelenleg 10 található a kerületben. Egyaránt fontosnak tartják nemzetiségi érdekeik képviseletén kívül népük hagyományőrzési szokásait, kultúrájuk, gasztronómiájuk gyakorlását, széleskörű népszerűsítését.

A jól működő önkormányzatok gyakorolva kulturális autonómiájukat, évente több közös és egyéni programmal is hozzájárulnak, színesítik nem csak saját, hanem az egész kerület szellemi értékeit. Az önkormányzat ezért kiemelten fontosnak tartja, és támogatja a nemzetiségi kezdeményezéseket, hogy a helyi lakosok jobban megismerjék a velük együtt élő nemzetiségek kultúráját, életét. A nemzetiségi önkormányzatok közvetítő tevékenységének köszönhetően a 18. kerület kerület határon túli kapcsolatai is jelentősen fejlődtek az utóbbi években. A közös karácsonyi ünnepségek, a speciális nemzetiségi ünnepek egytől egyig különleges színfoltjai a kerületnek.

2274_0

Nemzetiségek napja; Együtt egységben

Az ENSZ 1992. december 18-án fogadta el a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatot, a magyar kormány pedig 1995-ben határozott arról, hogy a kisebbségek napjává nyilvánítja e napot. Egy kormányrendelet értelmében 2012-óta azonban december 18. a Nemzetiségek Napja nevet viseli. Ennek az ünnepnek évek óta a Kondor Béla Közösségi Ház ad otthont, ahol közös kulturális, táncos és zenés programokkal szórakoztatják a közönséget. A nemzetiségek ezen kívül számos alkalommal szerveznek közös programokat, és együtt tartják meg a nemzetiségi és a gasztronómiai napot, valamint közösen ünneplik a karácsonyt és a nőnapot is.

3995_0

Déli Szlávok

A kerületi horvát, szerb és szlovén nemzetiségi önkormányzata a bolgár önkormányzattal közösen minden májusban megtartja a Déli Szlávok kulturális napját a Bókay-kertben. Már megszokottan minden évben minőségi programokkal, tánccal, zenével, énekkel, fellépésekkel és természetesen ételkóstolókkal készülnek a nemzetiségek. A kerületünkben élő déli szláv nemzetiségek hét évvel ezelőtt ünnepeltek először közösen.

A 18. kerületben jelenleg a Bolgár, Görög, Horvát, Lengyel, Örmény, Német, Roma, Ruszin, Szerb, Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat működik

4348_0

3663_0

 

 

 

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva