Lendületben: a kerület sportstratégiájáról

Szerző • 2014-08-05 • Polgármester, Sport Lendületben: a kerület sportstratégiájáról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1469

Dr. Lévai István Zoltán, Pestszentlőrinc-Pestszentimre sportért felelős alpolgármestere a kerület sportstratégiájáról és a tervekről beszélt.

A kerület kiváló adottságokkal rendelkező “terep”, amely sok lehetőséget tartogat a sport területén (is). Nem csoda, ha az önkormányzat vezetősége megpróbálja ezt kihasználni, és a lakosság, a sporttehetségek, a kerületben működő egyesületek, illetve sportlétesítmények előnyére fordítani.

2177_0

Hogy alakult ki a kerület sportstratégiája?

Kiindulásként – amikor ezt a munkát megkezdtük négy évvel ezelőtt – úgy ítéltük meg, hogy ez egy jó alapokkal rendelkező sportos kerület, és sok lehetőséget rejt magában. Számos sportfelülettel, illetve Pest legnagyobb összefüggő erdőterületével rendelkezünk. Ezek kiváló lehetőségeket kínálnak a szabadidő-sportolóknak és a versenysportolóknak egyaránt. Szerintünk komolyabb szervezéssel, az infrastruktúra fejlesztésével, a sporthagyományok erősítésével ezt még jobban ki lehet használni. Ezért koncentrálunk jobban egy-egy területre, és a lehetőségeinkhez mérten, fejlesztjük a sportinfrastruktúrát is. Ez ugyanis elengedhetetlen feltétele a fiatalok egészséges életmódra nevelésének.

Ehhez kapcsolódik a focipálya-építési program is?

Igen. Több elkészült kis és nagy focipályát építetünk az elmúlt időszakban a Magyar Labdarúgó Szövetség által meghirdetett pályázatok segítségével. A fejlesztéseknek több célja van. Egyrészt segítse az iskolákat a mindennapi testnevelésórák feltételeinek teljesítésében, valamint korszerű, modern sportolási helyszínt biztosítson a diákok számára. Másrészt az iskolai időszakon túl is támogassa az aktív mozgást, valamint erősítse a kerületi labdarúgó utánpótlás bázist, amely igen eredményesnek és ígéretesnek mondható.

Lorinci-Sportcentrum-16

De más sportokra is kiemelt figyelmet fordítanak…

Így van, és minket sem csak a foci érdekel. Az önkormányzatunk nyitott minden kezdeményezésre – ezt mutatja a nemrég átadott baseball pályánk is. Fontos, hogy minél több és népszerűbb sportágat lehessen űzni a kerületben akár szabadidős-, akár versenysportként. A kerületi sportágválasztó célja is az, hogy mindenki megtalálja a kedvére való sportágat.

A kézilabda erősen jelen van a kerületi sportéletben. Mire számítsunk a későbbiekben ?

Az ország egyik legmagasabb színvonalú kézilabda-utánpótlásnevelése zajlik nálunk. Itt dolgozik az egyetlen, első osztályú budapesti férfi kézilabdacsapat, a Pler, aminek az önkormányzat a főszponzora. Próbáljuk kiemelni a jövő tehetségeit, akik nálunk kibontakozhatnak, és versenylehetőséget kaphatnak.

Ehhez partnerük is van?

A Pogány Frigyes Gimnázium sportosztályával kiváló partneri kapcsolatot ápolunk. A kézis fiúk az általunk kialakított Thököly úti sporthotelben lakhatnak egy számukra kialakított kollégiumban. Itt is szeretnénk majd további fejlesztéseket végezni.

atletika1

A jövőben milyen sportokkal foglalkoznak majd kiemelten?

Egyik távlati elképzelésünk például az atlétikai funkció beépítése és népszerűsítése a kerületben, hiszen a mezeifutó országos bajnokság is hatalmas sikert aratott. De ugyanilyen fontosak a téli sportok, így a korcsolyázás vagy a síelés népszerűsítése. Vizi sportokban is kiemelt eredményeink vannak…

Illetve az öttusa is jelen van…

Kiemelten kezeljük az öttusát is, hiszen a kerület jelenlegi “sportarca” Marosi Ádám, ami nem véletlen. Idén nagy sikerrel rendeztük meg az ifjúsági világbajnokságot, sőt, már öttusa szakosztály is működik a kerületben. Számos előadási lehetőséget szervezünk Ádámnak, így a gyerekek élőben is találkozhatnak egy követhető példaképpel, és megismerhetik, megszerethetik az öttusát.

Hogyan támogatják a sportolókat?

Természetesen a komolyabb munkát végző, és eredményeket felmutató egyesületeket rendszeresen támogatjuk anyagilag, illetve pályázati önrészeket is bevállalunk. Szeretnénk, ha a tehetségek kibontakozhatnának, ezért a a kerület célja egy jó utánpótlás-bázis életre hívása. Továbbá szeretnénk az eredményes és sikeres sportolókat rendszeresen, akár havi szinten is támogatni.

A felnőtteknek pedig ott vannak az ingyenes sportprogramok…

A felnőttek számára az ingyenes sportolási lehetőségeket a „Lendületbe Hozzuk” programon keresztül biztosítjuk; igyekszünk minden társadalmi réteget és igényt kiszolgálni. Ezek mellett több nagyszabású programot is szervezünk. Ilyen az egyik büszkeségem, az általam kezdeményezett Imre-Lőrinc Futóverseny, amely mára már ezreket mozgat meg. De említhetnénk az év utolsó napján szervezett Malacvágtát is…

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva