Stafétabot az ifjú művészeknek

Szerző • 2016-11-09 • Hírek, Művészet Stafétabot az ifjú művészeknek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva824

Évek óta számos rangos kiállításnak ad otthont a Nádasdi Mihály szobrászművész vezette Fehéren Feketén Galéria. A mostani alkalom azonban kicsit eltér a korábbiaktól, mert a kilenctagú Kondenz csoportnak nem csupán a tárlata nyílt meg, hanem a fiatal képző- és iparművészek egyúttal átvették a stafétabotot Nádasdi Mihálytól, vagyis most már ők töltik meg élettel a galériát, amely elsősorban bemutatóteremként működik tovább.

A célom az volt, hogy támogassam a tehetséges fiatal művészeket. Az, hogy bemutathatják a galériában a legújabb alkotásaikat, jó lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődők megismerjék őket, illetve a művészetüket – mondta a szobrász.

Sokat beszélgettem a fiatalokkal a művészi pályáról, és azt javasoltam, hogy keressenek egy polgári foglalkozást, és mellette alkossanak. Amikor külföldön éltem, azt tapasztaltam, hogy minden művésznek volt olyan munkája, amiből fenn tudta tartani magát. Ha volt benne elég „spiritusz”, akkor a szabad idejében azzal foglalkozott, amihez csak kedve volt.

kondenz02_bent

A kiállító művészek között van grafikus, festő, szobrász és keramikus is. A galéria egyik falán egy nagy fekete tábla hirdeti fehér betűkkel mestereiknek a nevét. A teremnek ezen az oldalán időről időre rangos vendégművészek állítják majd ki a műveiket. Ez jó alkalom lesz arra, hogy a csoport tagjai találkozzanak velük, tanuljanak tőlük, és a neves művészek is megtekintsék, hogy ők mire képesek.

Szívmelengető dolog, hogy egy idős művész felkarolja a fiatalokat – mondta Tasnádi Szandra szobrászművész, a Kondenz csoport vezetője, aki hozzátette, hogy néhány évvel ezelőtt többen tanakodtak arról, hogy miként tudnák összehozni egy olyan alkotóművész-csoportot, amelynek a tagjai tartósan képesek együttműködni, és magas színvonalon járulnak hozzá a helyi értékekhez.

– Sokat kaptam Misitől és a többiektől is, és örömmel tölt el, hogy ennek az inspiráló kis közösségnek a tagja lehetek – tette hozzá.

bp18.hu, Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva