Szalmonellás tojás került a magyar boltok polcaira

Szerző • 2016-10-28 • Hírek, Közélet Szalmonellás tojás került a magyar boltok polcaira bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1096

Szalmonellával fertőzött lengyel tojást érkezett a napokban több uniós tagállamába, köztük Magyarországra is. A tojásokat a Nébih erősen ellenőrzi, de ha „3PL30221321” azonosítóval ellátott, november 4-ig fogyasztható tojások vannak a hűtőben, azokat nem szabad megenni, még alaposan megfőzve sem.

A hivatal arra kérte a lakosságot, hogy ellenőrizzék a tojásokat, mielőtt elfogyasztják őket, továbbá tisztítsák meg azokat a felületeket, amelyekkel a tojások érintkeztek, legyen szó tojástartóról, hűtőrácsról, vagy konyhai asztalról.

A tojásokat – amiket azóta már kivontak a forgalomból – ki kell dobni a kukába, és még a háziállatoknak sem szabad odaadni őket.

A szalmonellát antibiotikummal szokták kezelni, tünetei a hasmenés, a hányás, a magas láz, enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség. Ha azonban nincs kikezelve, és a fertőzés súlyossá válik, akkor akár halállal is végződhet.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elrendelte a lengyel étkezési tojásszállítmányok fokozott vizsgálatát, ami november 4-ig tart.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva