Szebbnél szebb foltos kézimunkák

Szerző • 2015-09-11 • Hírek, Művészet Szebbnél szebb foltos kézimunkák bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva959

A Pestszentlőrinci Kerekerdő Óvoda Foltovi-Foltvarró Csoportjának Tűvarázslat címmel kiállítása nyílt szeptember 7-én a Városháza Galériában.

A patchwork – magyarul foltvarrás – a XXI. században vált divatos elfoglaltsággá nálunk. Az Egyesült Államokban állítólag több mint 13 millióan varrnak ezzel a technikával. De mit is jelent a foltvarrás? Az ember fogja a mindenféle színű, mintájú kis anyagokat, és összevarrja. Nem egy nagy ötlet – mondhatnánk. Természetesen a takarékos telepes asszonyok találták ki, hogy egy csepp anyag se menjen veszendőbe.

Az első hazai kiállítást 1992-ben egy pályázat előzte meg „Küldj egy szívet, virágot Magyarországnak” címmel. A felhívás nem várt sikert aratott, hiszen 27 országból több mint 1200 „foltos” küldött kiállítási anyagot, valamint szívhez szóló levelet. A pályázat emlékére egy óriási levelezőlapot készítettek a Magyar Foltvarró Céh tagjai mindazoknak a nevével és országuk megnevezésével, akik segítettek „felvirágoztatni” a hazai foltvarró mozgalmat.

A következő két évben a kiállítás körbeutazott az országban, s ennek nyomán egyszeriben megnőtt az egyesület taglétszáma, szinte mindenütt csoportok születtek. Végezetül a Szépművészeti Múzeumban rendezett zárókiállításon a munkákat elárverezték, s a bevétel a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül a Magyar Hospice Alapítványhoz került.

Annak, hogy egy egyszerű kézműves technika ennyire ki tudott lépni a kereteiből, valószínűleg az az egyik oka, hogy a művek a legegyszerűbbtől a legbonyolultabbig igen széles skálán mozognak.

folt01_bent

A Kerekerdő Óvoda Foltovi-Foltvarró Csoportja évek óta egyre szebb kézműves munkákat készít, s összegyűlt már belőlük annyi, hogy érdemesnek tartották bemutatni a szélesebb közönségnek is.

Amikor megnyílt a Kerekerdő Óvoda, egy alkalommal elhatároztuk kolleganőmmel, miután mindketten nagyon szeretünk varrni, hogy elmegyünk egy foltvarró táborba – beszélt a kezdetekről Körmendi Éva, a Kerekerdő Óvoda Foltovi-Foltvarró Csoportjának vezetője.

Nagyon megtetszett ez a kreatív kézműves munka, ezért hamarosan vásároltam egy erre a munkára alkalmas varrógépet és beiratkoztam tanfolyamra, hogy elsajátítsam a bonyolultabb foltvarró technikákat is. A tanultakat megosztottuk a többiekkel, akik közül többen kedvet kaptak a foltvarráshoz, és így fokozatosan bővült a létszámunk. Azóta többen tagja vagyunk a Foltomiglan Foltvarró Körnek is, amely a Kondor Béla Közösségi Házban működik.

A Kerekerdő Óvoda Foltovi-Foltvarró Csoportunk óvodai dolgozókból, akik között vannak már nyugdíjasok is, logopédusból és szülőkből áll.

A foltvarró csoport vezetője elmondta, hogy az összejövetelüket úgy kell elképzelni, hogy a foglalkozásokra mindenki hozza magával a saját varrógépét, és közülük valaki mindig előre felkészül egy új munkával, amit bemutat a többieknek. Ezek az alkalmaknak nagyon jó közösségformáló ereje van és remek kikacsolódás is.
A tárlatot dr. Molnár Ildikó címzetes főjegyző nyitotta meg, Draskóczy Zoltán gitárművész működött közre.

A foltvarró kézimunkákat szeptember az 18-ig tekinthetik meg érdeklődők a Városháza Galériában.

bp18.hu, Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva