Székelyföldi legendák nyomában

Szerző • 2019-06-08 • Hírek, Közélet Székelyföldi legendák nyomában bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva470

Ismét sikeresen pályázott az Eötvös Loránd Általános Iskola az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Határtalanul! programra. Az intézmény 7. évfolyamos diákjai Erdélyben jártak májusban – írta cikkében a bp18.hu.

A projekt célja az, hogy a szomszédos országok magyarlakta területeire irányuló tanulmányutak révén az anyaország diákjai megismerjék a határon túli magyarság életét, kultúráját, mindennapjait. A folyamatos pályázat keretében minden tanévben az éppen 7. osztályos gyerekeknek nyílhat lehetőségük az utazásra. Az Eötvös Loránd Általános Iskola immár hatodik alkalommal vett részt a Határtalanul! programban, s utazásuk mottója „Székelyföldi legendák nyomában” volt.

Erdélynek olyan természetföldrajzi, irodalmi, történelmi nevezetességeit kerestük fel, amelyek ezer szállal kötődnek mondavilágunkhoz, jeles történelmi személyiségekhez, írókhoz, költőkhöz, tudósokhoz – magyarázta Kuba Gábor, az Eötvös iskola igazgatója. – A legendák helyszínét nemcsak felkerestük, hanem esti programjaink alkalmával dramatizálva elő is adták a gyerekek, illetve az egyes helyszíneken versek elszavalásával emlékeztünk meg nagyjainkról.

A diákok megcsodálták a nagyváradi Szent László-templomot, Kőrösfőn, kerületünk egyik testvérvárosában a négy fiatornyos református templomot, majd koszorút helyeztek el a Vasvári Pál emlékművénél és Fehéregyházán a Petőfi-emlékművénél. Kolozsváron megnézték Mátyás király szülőházát, ezt követően Tusnádfürdőre, kerületünk másik testvérvárosába utaztak, ahol a szállásuk is volt. Ellátogattak Madéfalvára, Marosfőre, a Békás-szoroshoz, a Gyilkos-tóhoz, a Mohos-tőzegláphoz, a Szent Anna-tóhoz, jártak Csíkszeredán, és Csíksomlyón is.

A gazdag programban többek között Brassó óvárosának megtekintése, a homoródi borvízkóstolás, Kézdivásárhely, Korond, a parajdi sóbánya látnivalói, és a prázsmári erődtemplom felkeresése is szerepelt. Az Eötvös iskola diákjai koszorút helyeztek még el az 1764-es székelyellenes vérengzés madéfalvi emlékművénél, Nyergestetőn, a Székely hősök emlékművénél, Farkaslakán, Tamási Áron sírjánál, Szejkefürdőn, Orbán Balázs síremlékénél.

Forrás: bp18.hu/Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva