Szén-monoxid mérgezés történt Budapesten

Szerző • 2015-12-07 • Hírek, Közélet Szén-monoxid mérgezés történt Budapesten bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1477

Három ember is kórházba került vasárnap este szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt. Az érintett lakókat egy családi házban, Budapest XVII. kerületében laktak – derült ki a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől, Kisdi Mátétól.

A szóvivő elmondta, hogy a Ferihegyi úton lakó családban egy fiatal lány és két szülője lett rosszul, a szakemberek a ház több helyiségében is életveszélyesen magas szén-monoxid koncentrációt mértek.

A gázszolgáltató szakembereit is a helyszínre hívták, hogy megtegyék az ilyenkor szükséges intézkedéseket.

Mivel a szén-monoxid színtelen, szagtalan és íztelen gáz, és jelenlétét emberi érzékszervekkel nem lehet felismerni, ezért egy háztartásban érdemes legalább egy szén-monoxid mérőt tartani. Ezek a készülékek akár életet is menthetnek.

A szén-monoxidot néma gyilkosnak is nevezik, nem életlenül: ha kevés van belőle a levegőben, akkor rosszullétet, fejfájást, ha sok, akkor halált okoz.

Nem mindegy, hogy milyen készüléket vásárolunk. A szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája megtekinthető a www.kormany.hu kormányzati portálon és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján (www.nfh.hu).

A vásárlás előtt érdemes ezeken az oldalokon tájékozódni a megfelelő és biztonsággal használható készülékekről.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva