Szén-monoxid szivárgás miatt ki kellett üríteni a Mocorgó Óvodát

Szerző • 2018-12-11 • Hírek, Közélet Szén-monoxid szivárgás miatt ki kellett üríteni a Mocorgó Óvodát bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva580

Szén-monoxid szivárgott a XVIII. kerületi, Petőfi utcai óvodában, a Mocorgóban kedd délután; senkit nem kellett kórházba vinni – tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t. Ughy Attila polgármester és Galgóczy Zoltán alpolgármester és a körzet képviselője, Tóth Kálmán azonnal a helyszínre mentek tájékozódtak és gondosokodtak a gyerekek elhelyezéséről. Az önkormányzat 3 évvel ezelőtt telepített szén-monoxid jelzőket a tagintézményeibe, ennek is köszönhető, hogy sikerült megelőzni a nagyobb bajt.

Kisdi Máté elmondta: a tűzoltókat azért riasztották az óvodához, mert megszólalt a szén-monoxid-érzékelő. Az intézményt az ott tartózkodó 42 gyermek és 10 nevelő elhagyta. A tűzoltók mérőműszerei kimutatták a mérgező gáz jelenlétét az épületben, ezért a gázszolgáltató munkatársai két gázkészüléket lezártak. A katasztrófavédelem doktorszolgálata és a mentőszolgálat mindenkit megvizsgált, de senkit nem kellett kórházba vinni. A gyerekek és a nevelők a helyszínre érkező melegedő buszon várták meg az óvodások szüleit – tette hozzá Kisdi Máté.

“Jómagam, Galgóczy Zoltán, a területért felelős alpolgármester, és a körzet képviselője Tóth Kálmán azonnal a helyszínre érkeztünk, tájékozódtunk, és a gyerekek elhelyezéséről haladéktalanul gondoskodtunk” – írta Facebook-oldalán Ughy Attila. “A szükséges vizsgálat idejére a gyerekek a Szélmalom utcai óvoda főépületében kerülnek elhelyezésre. Az eset kapcsán szerencse, hogy az önkormányzat 3 évvel ezelőtt önként vállalta, hogy minden óvodájába és tagóvodájába szén-monoxid jelzőket telepített, amelyek segítségével hatékonyan tudták megelőzni a gyermekek szén-monoxid mérgezését, elkerülve ezzel a nagyobb bajt.”

“Az önkormányzat vezetősége ezen esetből is okulva felhívja mindenkinek a figyelmét, hogy ha otthon bejelez a szén-monoxid riasztó, nagyon fontos, hogy addig ne hagyják el a helyszínt, ameddig az orvosi vizsgálaton át nem esnek, kizárva és elkerülve ezzel a későbbi komplikációkat. Az elmúlt időszakban Kispesten történt hasonló eset óvodai szén-monoxid szivárgás miatt, ahol abból adódott a probléma, hogy a gyermekek végül nem várták meg a szakszerű orvosi ellátást, így később komplikációk adódtak.

Az egyik óvodás gyerek alvópárnája bent maradt az épületben, de a rendőrség azonnal felajánlotta, hogy amint be lehet jutni az épületbe kihozza onnan, és személyesen elviszik a gyermeknek” – olvastuk a polgármester bejegyzését.

fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva