Szeptemberre készül el az új Kossuth tér

Szerző • 2015-05-18 • Fejlesztések, Hírek Szeptemberre készül el az új Kossuth tér bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2522

Megkezdődött a Pestszentlőrinc központjában elhelyezkedő Kossuth tér felújítása. Az Üllői út mellett lévő tér számos ünnepség színhelye, ezenkívül az iskolából jövő fiatalok találkozó-, a környéken lakó kismamák sétáló-, a nyugdíjasok pihenőhelyéül szolgál.

A felújítás legfőbb célja az, hogy a központi helyzete ellenére különálló tér szigetszerű léte megszűnjön, és egy élő, használható térkapcsolatokkal rendelkező köztér és városi park jöjjön létre.

Új funkciók

A tervezők szándéka szerint a felújítást követően megmaradnak a sétáló- és a pihenőhelyek, de a tér valódi közösségi funkciót is kap.

Az új, központi pavilonépületben időszakos kiállítások rendezésére is lesz lehetőség, továbbá egy kávézó, és egy más típusú vendéglátóhely is elfér majd benne. Utóbbi lehet akár a környéken tanuló diákok, a közelben dolgozók reggeliző- és találkozóhelye – informált Péterszegi Imre, aki műszaki ellenőrként felügyeli a központi épület kialakítását.
A tervezés során ügyeltek arra, hogy az 1931-ben kialakított park eredeti szerkezete megmaradjon, ugyanakkor a beavatkozások által a lakosok számára a korábbinál vonzóbb, használhatóbb közösségi tér jöjjön létre.

kossuth_bent

A projektben a mintegy 30 ezer négyzetméteres Kossuth téri déli, Üllői út felé eső felének zöldterületei és térburkolatai is megújulnak. A mintegy 200 millió forintba kerülő beruházás megvalósítását a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Tér­_Köz pályázaton elnyert 80 százalékos támogatás tette lehetővé.

Kulturális sziget lehet az új Kossuth tér

A mai Kossuth tér az 1910-ben még piacterületnek szánt helyen, az 1929 februárjában a község akkori vezetősége által meghirdetett tervpályázaton nyertes Rerrich Béla műépítész tervei alapján épült ki.

A teret északi és nyugati irányból főként középületek határolják. Ilyen az Új Tündérkert Étterem, a Sztehlo Gábor Gimnázium, evangélikus és a református templom. A tér oldalán futó Thököly út mentén áll a Zsebők Zoltán Szakrendelő, a Szabó Ervin Könyvtár, Lőrinci Nagykönyvtár, a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Lőrinci Sportcsarnok.

Az önkormányzat kifejezett célja az, hogy a megújuló tér a szomszédos iskolák és egyházi intézmények mindennapi életének szerves része legyen. Az új tér minden tekintetben alkalmas lesz iskolai, valamint egyéb kulturális és egyházi rendezvények befogadására.

kossuth01_bent

A szabadtéri és az építészeti megújításon túl közvetlenebbé válik a környező utcákkal való kapcsolat is. A park déli részének közepe szilárd burkolatú lesz. A tereprendezéssel és a növények telepítésével párhuzamosan automata öntözőrendszer is kiépül. Korszerű lesz a tér kivilágítása, s a járókelők, a pihenni vágyók kényelmét új padok, hulladékgyűjtők, kerékpártárolók és izgalmas, formabontó ülőfelületek is szolgálják.

A felújítás a tervek szerint a műszaki átadás-átvétellel együtt augusztus 31-én fejeződik be.

BP18.hu, P.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva