Szeressük a forradalom emlékét!

Szerző • 2017-10-13 • Hírek, Művészet Szeressük a forradalom emlékét! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva528

Az 1956-os forradalom eseményeit bemutató, eddig még soha nem látott fotókból nyílt kiállítás a Pavilongalériában október 10-én. A Budapest, 1956. október 23. – Faragó György fotóriporter képei című kiállítás a magyarság sorsát meghatározó két hét pillanatait eleveníti fel.

Faragó György alkotásait nézve a múlt megértését gyakorolhatjuk. A téma közel áll a szívünkhöz, mert a képek 1956-ról mesélnek – mondta a kiállítás megnyitóján Ughy Attila polgármester.

Az 1930-ban született fotós felvételein a Bem-szobornál 1956. október 23-án összegyűlt fiatalokat, köztük a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia diákságát örökítette meg, majd fotózta a fővárosi eseményeket november 4-ig. A fotósorozat létezését Faragó György évtizedeken keresztül titkolta, nehogy a fényképek alapján, az 1956-os eseményeket követő megtorlás idején bárkit is beazonosítsanak a képekről, és emiatt meghurcolják.

A forradalom olyan tüntetés volt, ahol a magyar nép le akarta rázni magáról azt a rendszert, amivel nem értett egyet. Mindenkinek megvan a saját forradalma. Ahányan átélték, annyi történet. 1956. október 23-a egy el nem múlható történelmi dátum. Beszélni kell az utódoknak a forradalomról, tanítani kell róla, hogy érezzék, tudják, hogy 1956-nak hősei voltak. Mindenkinek azt kívánom, hogy szeresse október 23-a emlékét – fogalmazta meg az egy hónapig nyitva tartó kiállítás üzenetét Faragó György.

bp18.hu, P.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva