Szivárvány a kerület fölött

Szerző • 2020-06-29 • Hírek, Könnyű Szivárvány a kerület fölött bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva452

A kora délutáni órákban egy hidegfront érte el a Nyugat-Dunántúlt, és Szentgotthárdnál szupercellák léptek be az országba, írta az Időkép. Később Budapestet is elérte a vihar. Az Országos Meteorológiai Szolgálat pedig az ország egész területére riasztást adott ki zivatarok, illetve felhőszakadás miatt. De a viharnak szépségei is megjelentek az égen: a Facebook-csoportokba több fotó is felkerült kerületünk fölötti szivárványról, ezekből szemezgettünk.

Kedden már jobb lesz a helyzet. Az OMSZ jelentése szerint estétől északnyugat, nyugat felől megszűnik a csapadék, kiderül az ég, a front elhagyja hazánkat, igaz, éjfél után északkeleten még előfordulhat egy-egy zivatar, de kedden már napos, gomolyfelhős időre készülhetünk csapadék nélkül. Szélre azonban az ország egyes területein még holnap is számítani kell, mert ugyan éjszakára átmenetileg veszít erejéből a légmozgás, de kedden napközben az északi tájakon a nyugati szél helyenként megélénkül.

Mindeközben a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 25 és 31 fok között várható, és figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,4-es (extrém) UV-B-sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet, ezért fontos, hogy mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen, illetve 11 és 15 óra között kerülni kell a napozást, és mindenképpen javasolt vállat takaró póló, szalmakalap, valamint fényvédő krém használata.

Az Időkép szerint szerdán a napos időben ismét fokozódik a meleg, délután 29-34 fokot mérhetünk. Számottevő csapadék és légmozgás nem várható. Erős, extrém erős lehet az UV-sugárzás. Csütörtökön 28-35 fokos maximumokra számíthatunk. A délutáni órákban egy újabb hidegfront hatására szórványosan ismét kipattanhatnak záporok, zivatarok. A délies szél kezdetben többfelé élénk lesz, majd délutántól nyugatira, északnyugatira fordul. Péntekre pár fokkal visszaeshet a hőmérséklet. Kevés zivatar ezen a napon is előfordulhat, élénk lesz az északi szél.

Forrás: index.hu
Fotók: Facebook/Bomlász Lizii, Villás Detty, Csuti Anita, Lukács Andrea, Török Szabolcs

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva