Szmogriadó: hétfőtől járatsűrítésekkel segít a BKK

Szerző • 2015-11-08 • Hírek, Közlekedés Szmogriadó: hétfőtől járatsűrítésekkel segít a BKK bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva796

A Budapesti Közlekedési Központ november 9-étől (hétfőtől) a közösségi közlekedési járatok sűrítésével segíti a fővárosi forgalmat a Tarlós István főpolgármester által november 7-én (szombaton) reggel elrendelt szmogriadó riasztási fokozata miatt. A tilalom idején a környezetet leginkább szennyező, feketematricás gépkocsik nem vehetnek részt a forgalomban.

A BKK a levegő minőségének javulása érdekében arra kéri a többi budapesti autóst is, hogy ha tehetik, válasszák a közösségi közlekedést, amelynek kedvezőbb kínálata érdekében a menetrendben előírtnál sűrűbben közlekedik az M2-es, az M3-as, az M4-es metrón kívül számos, a belvárosba tartó villamos- és buszjárat is, továbbá három kocsis helyett napközben is nagyobb befogadóképességű, hat kocsis szerelvényekkel lehet utazni a H5-ös HÉV-vonalon.

Szomgriadó
Vasárnap reggel 6 órától Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát. Ez azt jelenti, hogy ettől az időponttól megtiltják a legszennyezőbb, fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedését. A korlátozás nem terjed ki egyebek mellett az M0-ás Budapesten áthaladó szakaszaira, továbbá a Nagykovácsi és Remeteszőlős megközelíthetőségét lehetővé tevő utakra. Az érintett gépjárművekre vonatkozó korlátozás reggel 6 órától este 10 óráig tart. Aki mégis ilyen járművel közlekedik, az szabálysértést követ el, és 100 ezer forintig terjedő bírsággal büntethető. Az intézkedés visszavonásig érvényes.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kiemelt figyelmet fordít arra, hogy minél több környezetkímélő autóbusz kerüljön forgalomba ne csak a menetrend szerinti, de a sűrített indulások esetében is. Annak érdekében, hogy a közösségi közlekedés a szmogriadó riasztási fokozatának visszavonásáig a megnövekedő utasforgalomban is kényelmes szolgáltatást nyújtó valós alternatívát jelentsen, a BKK az alábbi járatokat sűríti:

– az M2-es, az M3-as és az M4-es metrót,
– az 1-es, a 2-es, a 4-es és a 6-os, a 14-es, az 50-es, a 61-es villamost,
– a 70-es, a 74-es, a 76-os a 78-as trolibuszt, továbbá
– az 5-ös, a 8-as, a 9-es, a 11-es, a 22A, a 23-as és a 86-os autóbuszt.

Emellett kényelmesebben lehet majd utazni a H5-ös HÉV vonalán is, mert három kocsis helyett napközben is nagyobb befogadóképességű, hat kocsis szerelvények közlekednek.

A felsorolt járatok egytől egyig Budapest belvárosába tartó járatok, amelyek igénybe vételével tehermentesíthetőek a belvárosi útszakaszok. A járatsűrítés november 9-étől (hétfőtől) munkanapokon lép életbe, a szmogriadó riasztási fokozatának – azaz a feketematricás autók tilalmának – idején a hétvégi menetrend szerinti járatkapacitás elégséges szolgáltatást jelent az ilyenkor felmerülő plusz igényekre is. Amennyiben a szmogriadó riasztási fokozatát a főpolgármester még a hétvégén visszavonja, a fent ismertetett járatsűrítések nem lépnek életbe.

Forrás: bkk.hu
Fotók: MTI

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva