Szülinap a zöldséges kertben

Szerző • 2015-08-11 • Hírek, Közélet Szülinap a zöldséges kertben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2019

Egyéves születésnapját ünnepelte augusztus 9-én a Lőrinci Kertelő Közösségi kert. Az Agora Lokálpatrióta Egyesület és a Kertelő az ez alkalomból tartott összejövetelen bemutatta a 35 önálló veteményest és a közös fűszerkertet.

A Kézműves utcánál lévő közösségi kert a 2013-as Tér-Köz pályázat finanszírozásával, valamint Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának támogatásával valósult meg. A terveket Illyés Zsuzsanna és Vágvölgyi Erika okleveles táj- és kertépítész mérnök készítette. Utóbbi a kert vezetőjeként örömmel számolt be az első év tapasztalatiról.

Az összesen 35, egyenként 10 négyzetméteres ágyásban többnyire egynyári növényeket termesztenek a bérlők. A leggyakoribbak a mindennapi fogyasztású zöldségfélék, a paradicsom, paprika, répa, bab és borsó, karalábé és a tökfélék. Többen próbálkoztak eper ültetésével, de termett itt dinnye és kukorica is – mondta Vágvölgyi Erika.

lorincikertelo_bent

A termés mennyisége is megfelelőnek tűnik, a kertészkedők elmondása szerint a különböző zöldségfélékből bőven jut a konyhára, sokan ezeket már nem a piacon szerzik be.

Az első esztendő a tapasztalatszerzés éve volt. Kiderült, hogy miből, mennyit érdemes termeszteni. Paradicsomból például bőven jutott befőzésre, a fölösleget pedig egymás között elcserélték a tulajdonosok – tette hozzá Vágvölgyi Erika.

Az egyéni ágyásokon kívül van egy közös fűszerkert is, ami a biológiai védekezésben, és a növények beporzásában is segít, mivel vonzza az ezt végző rovarokat. A kertben vegyszeres permetezés nem engedélyezett, a biológiai védekezésen van a hangsúly. Ennek elősegítésére készül el hamarosan a „rovarhotel”, a madáretető és -itató is.

lorincikertelo01_bent

A kert népszerűsége egyre nagyobb, a bérlőjelöltek várólistája hosszú. Egyre nagyobb az igény további kertek kialakítására. A Lakatos-lakótelepen az Építő utca környékén egy második közösségi kert építését is tervbe vették, és már erre is sokan jelentkeztek.

bp18.hu, Puskás Attila

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva