Jövő héten a kerület minden pontján beindul a szúnyoggyérítés

Szerző • 2020-07-08 • Hírek, Közélet Jövő héten a kerület minden pontján beindul a szúnyoggyérítés bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva313

Szaniszló Sándor arról tájékoztatott Facebook-oldalán, hogy a mai napon az önkormányzat megrendelte a kerület teljes lakott területére a földi terítésű szúnyoggyérítési munkálatokat. A teljes körű gyérítés várhatóan jövő hét második felében kezdődhet meg, természetesen az időjárási viszonyok függvényében. A folyamat 2-3 napot fog igénybe venni és a munkagépek este 9 és hajnal 2 óra között járják be a közterületeket. Újabb invázió esetén a munka megismételhető lesz legalább egy alkalommal augusztus hónapban is. A múlt héten az erdős területeken már megkezdett gyérítés folytatódni fog.

A polgármester azt írta, hogy 2020 évtől kezdődően a jogszabályi változások miatt kémiai irtásra csak földi úton van mód. Ennek során egy emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan szert juttatnak ki többnyire platós gépjárművekre rögzített berendezések segítségével. A permetezést a szakemberek napnyugta után kezdik meg, így a méhekre és nappali rovarokra nem jelent veszélyt a szer, ennek ellenére az önkormányzat a nagyobb biztonság érdekében külön értesíti a méhészeket az irtás tervezett dátuma előtt. Az irtószer a permetezést követően pár órával lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

– A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a kiteregetett ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni.
– A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató szellőztető berendezéseket kikapcsolni.
– A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
– A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.
– A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák.
– A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként, a további szaporodás megakadályozása érdekében ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli összegyűlt pangó vizeket.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva