Tanulni kell az ’56-os szemtanúktól

Szerző • 2015-10-06 • Hírek, Közélet Tanulni kell az ’56-os szemtanúktól bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva960

A jelenkor fiatalságának az iskolai történelemórákon tanultakon kívül szüksége van az 1956-os forradalom hőseinek visszaemlékezéseire, személyes emlékeire is. E gondolat jegyében nyitotta meg Ughy Attila polgármester október 2-án azt a rendhagyó történelemórát, amelynek vendége Schrötter Tibor, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége alelnöke, börtönviselt szabadságharcos volt. A résztvevőket Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntötte.

A Kondor Béla Közösségi Házban megtartott rendezvényen Ughy Attila felhívta a figyelmet arra, hogy a fiatalok méltatlanul keveset tudnak 1956-ról.

Ezért is kellenek azok a beszámolók, visszaemlékezések, amelyeket a harcokban résztvevő hőseinktől kapunk a XX. század egyik legjelentősebb forradalmáról, hazánk történetének kiemelt fejezetéről. Megtiszteltetés azokat hallgatni, akik át- és megélték az akkori eseményeket, magukban hordozzák a mai fiatalok számára csak fekete-fehér filmfelvételeken és fényképeken megjelenő emlékeket.

5601_bent

Az 1956-os eseményeket megelőző Rákosi-korszakról, a forradalomról és az azt követő megtorlásról saját élettörténetét elbeszélve mesélt a gyerekeknek Scrötter Tibor, akit a Rákosi-rendszerben börtönbe zártak, majd bányászként dolgoztatták és még 1954-es szabadulása után sem lehetet igazán szabad.

Nem vállaltam a besúgó szerepét, noha megígérték, hogy folytathatom a képzőművészeti tanulmányaimat. Azt mondtam, hogy én már maradok bányász, ugyanis a börtönévek alatt letettem a vájár-vizsgát – emlékezett Schrötter Tibor.

5602_bent

Katonának is bányászként vonult be, így érte Miskolcon 1956. október 23-a. Társaival a fővárosba szökött, csatlakozott a szabadságharchoz, majd annak leverését követően részt vett a Márciusban Újra Kezdjük mozgalomban, s emiatt 1958-ban feleségével együtt ismét letartóztatták.

A börtönviselt szabadsághős hiteles tanúként számolt be a kommunista rendszer börtöneiről, a kegyetlen, embertelen ÁVH-s kihallgatásokról, és azokról a többnyire tanulatlan pribékekről, akik a diktatúra eszmerendszerét magukévá téve saját honfitársaikat kínozták.

56_03_bent

A történelemórával egy időben a közösségi ház földszintjén és az emeleti folyosón is fényképes tablók emlékeztek 1956-ra, köztük a XVIII. kerületi eseményekre is. A fotók mellett A. Bak Péter Corvin-díjas festőművész ’56-os témájú képeiből is láthatnak kiállítást az érdeklődők.

bp18.hu, P.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva