Tavaly 14 terrorista utazott át Magyarországon

Szerző • 2016-09-29 • Hírek, Közbiztonság Tavaly 14 terrorista utazott át Magyarországon bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1042

A Terrorelhárítási Központ (TEK) szerint összesen 14 terrorista utazott át Magyarországon 2015 nyarán és őszén, köztük volt az is, aki 2015. november 13-án Párizsban terrorcselekményt követett el – olvastuk az MTI közleményében pénteken.

Majoros Csaba, a TEK Felderítési Igazgatóságának alezredese a szervezet pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a terroristák néhány napot töltöttek az országban, a TEK adatai szerint ugyanakkor az Iszlám Államnak Magyarországra telepített kiterjedt hálózata nem volt.

Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese is felszólalt, elmondta, hogy a kiképzett terroristák jellemzően 2-3 fős csoportokban érkeztek, és jól látható, hogy a déli kerítés felállításával a terroristák mozgása is a horvát-szlovén útvonalra terelődött át tőlünk.

A röszkei határzár után a párizsi terrortámadás egyetlen még élő közvetlen résztvevőjével, Salah Abdeslammal három társa utazott a németországi Ulmból, egyik társa megpróbálta elhagyni Magyarországot Szerbia felé, de elfogták, és a kiskunhalasi őrzött szállóra vitték.
A férfi 2015. november 9-én szabadult őrizetéből, ezután a bicskei nyílt menekültszállásra vitték. Neki is volt magyar mobiltelefonja, ezzel felvette a kapcsolatot egy Budapesten tevékenykedő, szír embercsempésszel, aki Ausztriába vitte őt.

A szír férfit a Terrorelhárítási Központ idén nyáron fogta el, ezt követően átadták Ausztriának. Ellene azért indult eljárás, mert egy csecsenekből és románokból álló bűnözői csoport vezetőjeként hosszú időn keresztül hozzájárult emberek csempészetéhez Ausztriába és Németországba.

Bodnár Zsolt a sajtótájékoztató végén arra a kérdésre, hogy miért éppen két nappal a kvótareferendum előtt tart a TEK sajtótájékoztatót ebben az ügyben, a következőket mondta:
„A napokban a francia és belga hatóságok képviselői jártak Magyarországon a folyamatban levő jogsegélykérelmek miatt és mivel ők csütörtökön utaztak haza, így léphettek ki a nyilvánosság elé a pénteki napon.”

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva