Tegyünk együtt környezetünkért! – lomtalanítás és az illegális hulladékszigetek felszámolása

Szerző • 2018-11-18 • Hírek, Közélet Tegyünk együtt környezetünkért! – lomtalanítás és az illegális hulladékszigetek felszámolása bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1594

November 7-én, az első lomkikészítési nappal kezdődik kerületünkben a lomtalanítás. A polgármesterünk pedig arról tájékoztatta a lakosságot közösségi oldalán, hogy ezzel egy időben megkezdődik az illegális szemétlerakók elleni „hadjárat” is. Egy széles összefogás keretében kidolgozzák azt a cselekvési tervét, mellyel megelőzhető az illegális szemétlerakók kialakulása .

„Ma Lévai István Zoltán alpolgármester vezetésével az illetékes hatóságok rendkívüli egyeztetést tartottak, hogy a november 7-től kerületünkben zajló lomtalanítás során kialakuló illegális szemétlerakásokat a lehető leghatékonyabban megakadályozzuk és felszámoljuk, a potenciálisan veszélyeztetett pontokat folyamatosan megfigyeljük és ellenőrizzük. A teljes cselekvési terv holnap, a közbiztonsági kabinet rendkívüli ülésén nyeri el végső formáját” – olvastuk Ughy Attila Facebook-oldalán október 30-án.

Ez egy igazán jó hír, hiszen sajnos még mindig nem mindenki érzi úgy, hogy a környezet tisztasága rajta is múlik. Ezért a lomtalanítással egy időben el is kezdődik kerületünk, Pestszentlőrinc-Pestszentimre „nagytakarítása”.

Önkormányzatunk az FKF Nonprofit Zrt. munkatársaival, a rendőrséggel, a közterület felügyelettel és a mezőőrséggel összefogva a közbiztonsági kabinet ülésén elfogadott cselekvési terv kidolgozásával, végrehajtásával igyekszik majd tisztán is tartani a lakókörnyezetet. A megelőzéshez azonban a lakosság segítségére is szükség lesz majd. Ezért, ha bárki azt tapasztalja, hogy a kerületünkben valahol illegális szemétlerakás történik, értesítse az önkormányzatot vagy a rendőrség munkatársait és bátran készítsen felvételeket akár telefonnal is.

Lomtalanítás cselekvési terv
A kerületi közterület felügyelet a mezei őrszolgálattal, polgárőrséggel és a XVIII. kerületi rendőrkapitányság részvételével, kiegészülve a Fővárosi önkormányzat rendészeti igazgatóságával közösen kiemelt járőrszolgálatot szervez a lakossági lomtalanítás idejére megelőzve az illegális szemétlerakók kialakulását. A 24 órában megerősített kiemelt szolgálat az érintett – kiemelten más településekkel határos – területek teljes lefedésével, éjjel nappal járőrőzik majd annak érdekében, hogy meghiúsítsa a szabálysértéseket.

Amennyiben a lakosság bármely illegális szemétlerakást észlel, kérjük az alábbi elérhetőségen jelentse a hatóságoknak, hogy mielőbb intézkedni tudjanak:

+ 36 30 581 7310 (Közterület felügyelet)

November 7-én kezdődik kerületünkben a lakossági lomtalanítás

Ahogy arról már beszámoltunk, a 18. kerületben november 7-21. (lomkikészítési napok) között lesz az éves, külön díjazás nélküli lomtalanítás.

Az FKF Nonprofit Zrt. az ingatlanok tulajdonosait, használóit a lomtalanításról, illetve a lomok kikészítésének pontos időpontjáról a postaládájukba eljuttatott hírlevélből tájékoztatja . A társasházakban kifüggesztett plakátokon is olvashatnak a lomkikészítés pontos időpontjáról, amit minden esetben pontosan be kell tartani.

Közterület-szennyezési szabálysértést követ el az, aki nem a megjelölt időpontban készíti ki a lomokat, ezért kerületünk közterületi rendjének és tisztaságának megóvása érdekében csak az FKF Nonprofit Zrt. hivatalos tájékoztató levelében megjelölt napon, 18 óra után készíthetik ki a lomokat a lakosok.

A háztartásokban keletkező veszélyes hulladékok átadása a hírlevélben megadott ideiglenes gyűjtőpontokon történik a lomok kihelyezését követő napon.

Az FKF Nonprofit Zrt arra kéri a lakosságot, hogy a lomtalanítás során ne helyezzenek ki a háztartásokban naponta képződő kommunális hulladékot, ipari, mezőgazdasági, szolgáltatási tevékenység következtében keletkezett hulladékot, veszélyes, illetve a veszélyes hulladékok körébe tartozó hulladékokat, építési törmeléket, zöldhulladékot, szénport, hamut ,elkülönítetten gyűjtött üveg-, papír-, műanyag- és fémhulladékot, gépjárműroncsot.

A lomok kihelyezése:

„Kérjük, hogy a lomokat az ingatlanok előtti, az FKF Nonprofit Zrt. járműveivel jól megközelíthető közterületre (nem az úttestre) helyezzék ki! Ne helyezzenek ki lomokat a lakótelepeken az épületek előtti zöldfelületekre a zöldfelületek megóvása érdekében.
A hatályos jogszabályok alapján a lomtalanításkor az utcára kitett hulladék a hulladékgazdálkodási koordináló és vagyonkezelő (NHKV Zrt.) tulajdona, emiatt ha azt más, azaz nem a közszolgáltató elviszi, az lopást követ el, és számolnia kell a jogi következményekkel. Ennek megakadályozására kérjük, hogy csak a tájékoztatóban megjelölt időpontban tegyék ki hulladékot.

A lomtalanítást követően FKF Nonprofit Zrt. munkatársai elvégzik az úttest takarítását, azonban az ingatlan előtti járdaszakasz, illetve terület tisztaságának biztosítása az ingatlan tulajdonosának, illetve üzemeltetőjének/kezelőjének/használójának kötelessége.
A lomtalanítás fentiekben leírt szabályainak betartását a Közterület-felügyeleti csoport, a rendészeti szervek ellenőrizni fogják.

Ha olyan, számunkra felesleges dolgot szeretnénk kidobni, ami még megítélésünk szerint jó állapotban van, még használható, érdemes azt az FKF Nonprofit Zrt Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában leadni, amely a XVIII. kerület, Besence utca 1/A. szám alatt található” – írta az FKF Zrt. tájékoztatójában.

Ha bárkinek kérdése, észrevétele van a lomtalanítással kapcsolatban, akkor az FKF Zrt. honlapján (www.fkf.hu), valamint a 0680/353-353-as ingyenesen hívható zöld számon lehet tájékozódni.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva