Termelők és mesterek a Vásári Vigadalom forgatagában

Szerző • 2015-10-07 • Hírek, Szórakozás Termelők és mesterek a Vásári Vigadalom forgatagában bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1048

Különösen jól sikerült a jubileumi Vásári Vigadalom a Bókay-kertben: ezúttal nem csak a program és a szervezés volt kitűnő, hanem az időjárás is.̵

– Úgy tűnik, fent is tudják, hogy jubileumot ünneplünk – mondta Ughy Attila fővédnök október 4-én a Bókay-kertben, az ötödik Vasárnapi Vásári Vigadalom hivatalos megnyitóján.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere szavaival arra utalt, amit Pethő Ágota, a vásárt kitaláló és öt éve lebonyolító Zöld Sorompó Egyesület elnöke néhány perccel korábban úgy fogalmazott meg: „az elmúlt években kaptunk már ezt is, azt is, engem is megzavart, hogy már kora reggeltől gyönyörűen süt a nap”. A jó idő – talán valóban a kerek évfordulóra tekintettel – egész nap megmaradt, és ennek köszönhetően szép számban látogattak ki a családok az eseményre.

A munka végeztével

Ughy Attila szívesen beszélt a Vásári Vigadalom megszervezésének ötletéről és történetéről.

– A kezdeményezés öt évvel ezelőtt arra a régi szokásra épült, hogy ősszel, a nyár végi, ősz eleji betakarítási munkálatok után a kis közösségek tagjai szívesen gyűltek össze közös ünneplésre. Az önkormányzat azért állt az ügy mögé, mert szép gondolat, hogy a kerületnek is legyen egy ilyen közös ünnepe – mondta.

Pestszentlőrincen és Pestszentimrén manapság legfeljebb a kiskertekben folyhat ilyenkor betakarítás, a minőségi hazai termékek iránti igény azonban itt is, mint mindenütt az országban, egyre erősödik. Ezért állt elő a Zöld Sorompó Egyesület öt éve azzal az ötlettel, hogy ne egyszerűen egy kulturális fesztivált szervezzenek, hanem a régi, hagyományos értelemben vett vásárt, ahová kistermelők és kézműves műhelyek hozzák el terményeiket és termékeiket, valamint a tradícióhoz visszanyúló kézműves mesterek az eladásra szánt munkáikat.

vasar_bent

̵ A mesterek felkutatásában sokat segített a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és más szakmai szervezetek – tájékoztatott Pethő Ágota, akitől azt is megtudhattuk, eredetileg elsősorban a régió termelőit és mestereit kívánták meghívni, de ma már arra is ügyelnek, hogy az ország híres tájegységei is képviseltessék magukat jellegzetes árujukkal.

Hagyományok

A Vigadalom kulturális kínálata több hagyományos elemet tartalmaz. Ilyen például a Béri Balogh Ádám Baranta Csapat ostoros felvonulása, amely minden évben a vásár nyitó eseménye. Saját tradíció az is, hogy a szokott módon délben rendezett nyitóünnepségen – amelyen a kamara képviselői és Ughy Attila mellett részt vett Szarvas Attila és Galgóczy Zoltán alpolgármester, valamint Kucsák László országgyűlési képviselő is – a Mohai Tibor vezette Sonore Vegyeskar lép színpadra az alkalomra készített dalösszeállítással. Visszatérő fellépő továbbá a Tébláb Együttes, amely záró táncházat is szervezett a látogatóknak, valamint a Kassai Lovasíjász Iskola bemutatója.

A fesztiválon mindig lehetőségük van bemutatkozásra a helyi néptánccsoportoknak, emellett gólyalábasok, óriásbábosok és vásári bábjáték szórakoztatta a közönséget, nem beszélve az ingyenesen kipróbálható népi játékokról.

E kínálat láttán a kikiáltónak nem kellett többször elmondania rímes invitáló szavait, amelyek így hangzottak:
̵ Sárgarigó, kanveréb! Jöjjenek hát közelébb!

bp18.hu, K.Gy.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva