Testvérvárosaink

Szerző • 2014-07-30 • Egyéb Testvérvárosaink bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva3399

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata számára kiemelten fontos a nemzetközi kapcsolatok ápolása. A kölcsönös tapasztalatcserén és kulturális csereprogramokon alapuló testvértelepülési megállapodások az elmúlt négy évben is bővültek. Ughy Attila polgármester az utóbbi két évben Körösfő és Szepsi városával írt alá együttműködést, amelyek kulturális szempontból, és a társadalmi értékeket figyelembe véve is egyaránt nagy jelentőséggel bírnak a kerület életében.

Mik azok a testvérvárosok?

A testvérvárosok vagy más néven testvértelepülések célja, hogy egy-egy politikailag vagy földrajzilag távolabb eső kis- vagy nagyváros egy erős partneri viszonyt alakítson ki egymással, melynek elsődleges célja az emberek közötti kulturális kapcsolatok erősítése. A városok általában kulturális csereprogramokkal, diákcsereprogramokkal vagy gazdasági együttműködésekkel teljesítik ki a partnerséget, kiegészítve civil szervezetek és a lakosság aktivizálásával.

4531_0

Fontos az információcsere

Kiemelt jelentőséggel bír egy ilyen testvértelepülési megállapodás, mert a partnerek nemzetközi kapcsolataikkal ápolhatják, erősíthetik pozíciójukat. Információkat szerezhetnek és megoszthatnak az együttműködések keretein belül, megismerhetik más kultúrák problémáit és megoldásait. A gazdasági és üzleti kötődések mellett kiemelt hatással vannak a kultúra, az oktatás, a szociális és a sport területére is.

4530_0

A határon túli magyar közösségek bevonása

A cél, hogy a határ két oldalára kényszerült magyar közösségek között szorosabb baráti kapcsolat jöhessen létre, a két település lakossága, civil szervezetei, egyesületei egymást megismerjék, tapasztalataikat, kulturális értékeiket az egymással való rendszeres találkozások alkalmával kicseréljék. A 18. kerület ezáltal bekapcsolódott az elszakított területeken élők kultúrájába, erősítve ezzel a nemzeti összetartozás érzését.

korosfo01

Az elmúlt két évben két magyarlakta településsel, Körösfővel és Szepsivel kötött testvérvárosi megállapodást önkormányzatunk, mivel célul tűzte ki, hogy a kerület testvérvárosi kapcsolatot létesítsen legalább egy településsel valamennyi határon túli területről. A székelyföldi Tusnádfürdő után így lett 2012-ben testvérváros Körösfő, és idén Szepsi.

A két új testvérváros: Körösfő és Szepsi

A kalotaszegi Sebes-Körös forrásáról elnevezett Körösfő (Románia, 2012) településével hosszú ideje rendkívül jó kapcsolatot ápol a kerület. Az erdélyi település alpolgármesterének, Péntek Lászlónak köszönhetően áll Pestszentimrén a Vasvári-kopjafa, és ennek felállítása vezetett lépésenként a Vasvári Társaság megalapításához is. Kőrösfőművészei gyakori vendégei a kerületi kulturális műsoroknak, a lőrinciek, imreiek pedig örömmel kirándulnak Kalotaszegre.

Szepsi (Szlovákia, 2014) a Bódva partján található 800 éves felvidéki település, amely Márai szülővárosaként is ismert. Az árpád korban a királyi lótenyésztés fontos helyszínéül szolgáló város sok küzdelmen és háborún van túl, rengeteg látnivalóval büszkélkedhet.

poster010

18. kerületi testvérvárosok

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata 1997-2014 között – a helyi kisebbségi önkormányzatokkal való együttműködésnek is köszönhetően – hét ország 10 településével kötött testvérvárosi megállapodást.:

1997. 11. 09.; Tusnádfürdő (Románia)

2000. 09. 02.; Dabrowa Tarnowska (Lengyelország)

2001. 03 15.; Nin (Horvátország

2003. 04. 14.; Artasat (Örményország)

2004. 09. 18.; Neszebar (Bulgária)

2005. 06. 02.; San Nicola la Strada (Olaszország)

2006. 01. 25.; Roding (Németország)

2009. 03. 14.; Obzor (Bulgária)

2012. 07. 08.; Körösfő (Románia)

2014. 06. 27.; Szepsi (Szlovákia)

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva