Tökölés: a narancsszínű vitaminbombáé volt a főszerep

Szerző • 2015-10-20 • Hírek, Közélet Tökölés: a narancsszínű vitaminbombáé volt a főszerep bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva869

Második alkalommal rendezett tökfesztivált az Együtt Pestszentimréért Egyesület (EPE) október 18-án a pestszentimrei Hősök terén.

A tök lehet hosszúkás, ovális vagy kerek, kicsi vagy nagy, a belseje pedig a sárga különféle árnyalataiban pompázó. Az őszi hónapok csemegéje nemcsak finom, hanem a tápanyagtartalma is igen kiemelkedő, igazi vitaminbombának is nevezhetjük.

A narancssárga húsú csemegét csaknem kizárólag sütve szokták fogyasztani, jóllehet számos más felhasználási módja van. A nyers húsa frissen préselve ivólevek értékes alkotóeleme, gyufaszálnyi darabokra metélve őszi friss saláták alapja. A tökből varázsolhatunk levest sűrítés nélkül, pürésítve, tejjel vagy tejszínnel lazítva, vagy almához hasonlóan pitét tölthetünk meg vele, de sütemény tésztájába is nagyszerűen illik.

tokol01_bent

Évről évre rendezünk februárban jótékonysági bált, tavasszal pünkösdi vagy húsvéti családi napot, augusztusban Szent István-napi utcabált, decemberben, advent első vasárnapján pedig családi napot. Tavaly elhatároztuk, hogy a programkínálatunkat tökfesztivállal bővítjük – mondta Újvári Judit, az EPE elnöke.

Ez utóbbit az egészséges táplálkozás jegyében rendezzük, nem a ma oly divatos halloween miatt. A célunk az volt, hogy egyrészt felhívjuk a résztvevők figyelmét az egészséges táplálkozásra, másrészt a tökhöz kacsolódóan szórakoztató programokat szervezzünk.

A fiúk körében népszerű volt a tökfaragó verseny, természetesen szülői felügyelettel, és aki akart, tízpróbát is tehetett. Közülük választotta ki a zsűri a „Tökkirályt”. A gyerekek Gattyán Ágnes iparművész vezetésével kézműves foglalkozáson is részt vehettek, s örömmel próbálták ki a népi ügyességi játékokat is. A színpadon a Gyöngyszem-ovisok táncoltak, volt zene, táncház és számos más program is.

tokol02_bent

Ha már tökfesztivál, akkor nyilván sült tököt is kóstolhattak a résztvevők…

bp18.hu, Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva