Második alkalommal rendezett tökfesztivált az Együtt Pestszentimréért Egyesület (EPE) október 18-án a pestszentimrei Hősök terén.
A tök lehet hosszúkás, ovális vagy kerek, kicsi vagy nagy, a belseje pedig a sárga különféle árnyalataiban pompázó. Az őszi hónapok csemegéje nemcsak finom, hanem a tápanyagtartalma is igen kiemelkedő, igazi vitaminbombának is nevezhetjük.
A narancssárga húsú csemegét csaknem kizárólag sütve szokták fogyasztani, jóllehet számos más felhasználási módja van. A nyers húsa frissen préselve ivólevek értékes alkotóeleme, gyufaszálnyi darabokra metélve őszi friss saláták alapja. A tökből varázsolhatunk levest sűrítés nélkül, pürésítve, tejjel vagy tejszínnel lazítva, vagy almához hasonlóan pitét tölthetünk meg vele, de sütemény tésztájába is nagyszerűen illik.
– Évről évre rendezünk februárban jótékonysági bált, tavasszal pünkösdi vagy húsvéti családi napot, augusztusban Szent István-napi utcabált, decemberben, advent első vasárnapján pedig családi napot. Tavaly elhatároztuk, hogy a programkínálatunkat tökfesztivállal bővítjük – mondta Újvári Judit, az EPE elnöke.
– Ez utóbbit az egészséges táplálkozás jegyében rendezzük, nem a ma oly divatos halloween miatt. A célunk az volt, hogy egyrészt felhívjuk a résztvevők figyelmét az egészséges táplálkozásra, másrészt a tökhöz kacsolódóan szórakoztató programokat szervezzünk.
A fiúk körében népszerű volt a tökfaragó verseny, természetesen szülői felügyelettel, és aki akart, tízpróbát is tehetett. Közülük választotta ki a zsűri a „Tökkirályt”. A gyerekek Gattyán Ágnes iparművész vezetésével kézműves foglalkozáson is részt vehettek, s örömmel próbálták ki a népi ügyességi játékokat is. A színpadon a Gyöngyszem-ovisok táncoltak, volt zene, táncház és számos más program is.
Ha már tökfesztivál, akkor nyilván sült tököt is kóstolhattak a résztvevők…
bp18.hu, Fülep Erzsébet
TEDxYouth@Budapest konferencia: hamarosan! Következő:
Mozgással a fejlődésért!