Ma lenne 93 éves Nemcsics Antal

Szerző • 2020-06-09 • Hírek, Kultúra Ma lenne 93 éves Nemcsics Antal bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva414

Nemcsics Antal (1927 -2019) festőművész, színtervező, környezettervező, egyetemi tanár – a XVIII. kerület díszpolgára – nem mindennapi színérzékenységgel rendelkezett. Tehetsége és szorgalma mellett ennek köszönhetően kiemelkedő eredményeket tudott elérni a tudományos életben. Nemzetközi elismertsége és hatalmas tudása ellenére mindvégig szerény és lelkiismeretes ember maradt. Külön figyelmet fordított arra, hogy a színek közötti összefüggéseket ne csak matematikai formulákban, hanem a hétköznapi ember számára is közérthető módon, a művészet nyelvén mondja el. Vágya kezdetektől az volt, hogy a színekkel szebbé, emberibbé, lakhatóbbá tegye világunkat – olvastuk a Tomory Lajos Múzeum megemlékező írásában.

Kutatásainak eredményeit nem csupán épületek (Ferihegyi repülőtér) és városrészek (Havanna lakótelep) színtervezéséhez használta fel, de érdekes művészeti kísérleteket is végzett. Egyik ilyen a híres emberek színportréinak elkészítése. Ennek kiindulási alapjául azok a színpreferencia vizsgálatok szolgáltak, melyek a vizsgált személyek életmódjáról, pszichológiai és neurovegetatív állapotáról valamint hormonális szabályozottságáról árulkodnak.

A vizsgálat eredményei:

  • kék szín: koncentrikus heteronóm magatartás – ellazultság, nyugalom, megelégedettség
  • zöld szín: koncentrikus autonóm magatartás – határozottság, stabil világkép
  • vörös szín: excentrikus autonóm magatartás – ösztönzés az élmények dinamikus átélésére
  • sárga szín: excentrikus heteronóm magatartás – boldogságra várás, feloldozásban való reménykedés
Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva