Virágzik már a Tomory Lajos Múzeum kertje

Szerző • 2020-05-26 • Hírek, Kultúra, Programok Virágzik már a Tomory Lajos Múzeum kertje bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva420

A Tomory Lajos Múzeum sajátos adottságokkal rendelkezik. Az intézmény nemrég költözött a kertváros és lakótelepek határvonalán álló Herrich-Kiss villába, melynek épületét 5000 nm-es kert veszi körül. Ez nagyobb, mint az összes kiállítótér együttvéve. A múzeum munkatársai pedig igyekszenek kihasználni a kerti adottságokat is: a Bókay kisiskolásaival már ültettek virágokat, de búza, zab, árpa és rozs is virít már, így a városi gyerekek is megismerkedhetnek a haszonnövényeinkkel.

Az egykori szentlőrinci majorság szélén álló épület egy része a 19. század elején mezőgazdasági célokat szolgált, ezért történeti háttere van annak, hogy környezetünk védelmére felhívja a látogatók figyelmét.

A múzeum idén első alkalommal rendezte meg a beporzók napját, ahol a közeli Bókay Árpád Általános Iskola elsőseivel ültettek rovarokat vonzó virágokat. Ezek közül a körömvirág már virít az ágyásokban, a tervek szerint a különféle növényeket, munkájuk gyümölcsét, a gyerekek hamarosan megcsodálhatják majd.

“Szeretnénk, ha a városi gyerekek a haszonnövényekkel is megismerkedhetnének, ezért zöldell most a múzeum kertjében búza, árpa, zab, a búza és a rozs kereszteződéséből létrehozott tritikálé. Réti gyepünket nem nyírjuk hetente tövig, így szabadon virít nálunk számos vadvirág faj is: a fehér mécsvirág, a jakabnapi aggófű, a margaréta vagy a kónya sárma” – írta a múzeum a közösségi oldalán.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva