Tükröt a napnak, holdnak…

Szerző • 2014-07-29 • Egyéb, Hírek, Könnyű, Kultúra, Művészet, Programok, Szórakozás Tükröt a napnak, holdnak… bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva3407

Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta a kerület Pro Urbe Díjas művésze, rajztanára, naptükörholdtükör címmel mutatja be az elmúlt három év munkáját augusztus 4-én a Városháza Galériában.

A 18. kerületben csak Gitta néniként ismert művész és pedagógus igazi lokálpatrióta, hiszen születése óta kerületünkben él, alkot és oktat. Szakmai irányítása alatt számtalan ipar- és képzőművész, illetve rajztanár indult el a művészi pályán. Művészi látásmódját az édesapja fodrászüzletében eltöltött időnek, míg életpályáját és a szakma színe-javát a nyomdász tanulmányainak és munkahelyének köszönheti. Új, hamarosan megnyíló kiállítása hűen tükrözi a művésznő és tanárnő rendkívüli sokoldalúságát és örök fiatalságát.

gittaneni

A nyomdász szakma rendkívül nagy hatással volt önre. Mi adja a munkái eredetiségét?

Talán harminc éve, hogy egy új módszert alkottam magamnak, ami a jellemzőm. A műveim úgynevezett frottázs technikával készülnek, általam előre elkészített linóleum metszet alapján. Valójában kétszer készítek el egy művet. A véső nagyon megfegyelmezi az alkotót, mert amikor 10-20 órája véssük a linót, akkor nem lehet téveszteni.

Mi ihlette az új kiállításának munkáit?

Versillusztrációkat készítettem, de nem ám hagyományos módon! Ugyanis nem a verset rajzolom le, hanem azt az érzést, amit a vers nyújt, amit a költő érez, éreztet. A lélek szemének a látványát örökítem meg. Az illusztrációval én mindig nagyon jóban voltam, és különösen tetszenek a versek hatásai, ráhangolódása.

Milyen verseket választott művei alapjául?

Nagyon megfogtak Jakos Katának, a kerületben élő kortárs költőnőnek a versei. Csodálatos sorai elröpítik az olvasót, hallgatót egy másik világba. A kiállításom címében szereplő Holdtükör is az ő versének, verseskötetének a címe. Mellette többek között Nagy Gáspár: Helyzetjelentés Vörösmartynak című alkotásának, illetve Radnóti Miklós: Nem tudhatom című versének az illusztrációja is megtalálható.

Mire számíthatnak a látogatók?

Tanítványaim fogják előadni a verseket és jelen lesz a költő, Jakos Kata is. Viccesen mondva, míg a műveimmel a verseknek tisztelgek, addig a versek az előadásukban tisztelegnek az én munkáimnak. Így végül egyensúlyba, harmóniába kerülhet minden – ezért is szeretem a keleti kultúrát.

meghivo_gittaneni

„Gitta néni fantasztikus ember. Amilyen szép a lelke, olyan csodálatosak a művei. Igazán megható, és megtisztelő elismerés a verseim iránt, hogy Magyar-Rajzszakos tanárként az én alkotásaimból készíti friss műveit. Mi megbeszéltük magunk között, hogy kölcsönösen jó hatással vagyunk egymásra. Engem nagyon megfognak a munkái, és őt meg alkotásra inspirálják verseim. Nagyon nagyra becsülöm munkásságát és életerejét, életfelfogását. Nagyon nagy szeretettel van az emberek és gyerekek iránt. Felnézek rá, mint emberre, pedagógusra és művészre egyaránt.” – tette hozzá Jakos Kata költő.

A megnyitó időpontja és helyszíne:

2014. augusztus 4. 18:30, Városháza Galéria

A kiállítás augusztus 15-ig látogatható

Creative_Wallpaper_Artist_Brush_016839_

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva