Túl a kóstolón – ízes volt és finom!

Szerző • 2014-09-11 • Család, Egyéb, Hírek, Könnyű, Programok, Szórakozás Túl a kóstolón – ízes volt és finom! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1732

25 ezer látogató, 64 főzőcsapat és számos szórakoztató program az idei Szeptemberi Kóstoló zárómérlege, amely méltán Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának az egyik legnagyobb éves rendezvénye, sőt, Budapest egyik gasztro-fesztiválja.

VAA_8237 copy

A Szeptemberi Kóstolót 2011-ben rendezte meg első alkalommal az önkormányzat. A cél az volt, hogy megőrizzék a kerületi baráti társaságok által teremtett civil hagyományt, a főzőversenyt, amely alkalmat ad arra, hogy évente egyszer kötetlen formában találkozzanak egymással a helyi közösségek tagjai. A fesztivál szervezését az önkormányzat cége, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. koordinálta. A gasztronómiai kínálat színesítése okán a testvérvárosok közreműködésének köszönhetően népek konyhája, majd cseh sörfalu, most pedig a magyar borvidékeket reprezentáló borfalu várta a látogatókat kiváló enni- és innivalókkal. A Szeptemberi Kóstoló ma már nemcsak a kerület legnagyobb fesztiválja, de Budapest legrangosabb eseményeinek egyike is.

VAA_8302 copy

Jó hangulat, finom ételek és italok, kiváló programok

Különösen jó hangulatú, becslések szerint 25 ezer látogatóval kezdték meg a kerületben élők az ősz eleji fesztiválok sorát. A szombati napon több mint 60 bográcsban, grillrácson, tárcsán, gulyáságyúban készültek az ételek. A Szeptemberi Kóstoló főzőfalujában lázasan forogtak a fakanalak és készültek a megmérettetésre hogy Kovács Lázár, a zsűri elé járuljanak ítélethozatalra. A főzőfalu élete pontosan mutatja, hogy bár a Szeptemberi Kóstoló az elmúlt években kulturális kínálatával is a legnagyobb fővárosi fesztiválok közé emelkedett, a lényege azért még mindig a főzőverseny, amely nem egyszerű gasztronómiai esemény, sokkal inkább a helyi közösség ünnepe.

VAA_8427 copy

VAA_8177 copy

A Városgazda a főzésben is tartolt.

Pörköltben a SOFI, grillben a Városgazda, halban a Jobbik egy-egy csapata lett a legjobb Szeptemberi Kóstoló főzőversenyén. Sőt, a városgazda még különdíjban is részesült. A Szeptemberi Kóstoló szombati főzőversenyén idén is három kategóriában indulhattak a csapatok. Az alábbi eredmények születtek:

VAA_8191 copy

Pörkölt: (1): SOFI Team 1. csapat; (2): Torkos Borz; (3): Zöld Sorompó Egyesület

Grill: (1): Városgazda V. Csapat „Úszó szakosztály”; (2): FELGIMI; (3): Konyha Hősei

Hal: (1): Adjon az Isten, szebb jövőt; (2): XVIII. kerületi Önkormányzat Csapata; (3): TICO

A zsűri különdíja: Városgazda III. csapata „HR”

Városgazda különdíja: Ex-Rózsaszín Szinglik

Önkormányzat különdíja: Csodálatos Gyermekvilág Alapítvány és Óvoda

VAA_8386 copy

VAA_8264 copy

A gasztronómia a Szeptemberi Kóstoló lelke

Ebben az évben egy pantomimművész és egy cigányzenekar is adott műsort – utóbbi főképp a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. HR-es csapatának örömére, akiknek munka közben is volt energiájuk néhány nótát elénekelni. Nagyon örülök, hogy a főzőfesztivál népszerű hagyománnyá vált a kerületben – mondta Ughy Attila polgármester kora délután, az eredményhirdetésen tartott rövid beszédében. – Örülök, mert ez kiváló alkalom arra, hogy találkozzunk. Sietek hozzátenni: nem az egyetlen alkalom, hiszen szeptemberben minden hétvégére jut egy olyan esemény, ahol összejöhetünk. A második hétvégén, a Sportízelítőn itt, a Bókay-kertben még le is adhatjuk azt a pár kilót, amit a finom falatok kóstolása közben felszedtünk, a harmadik hétvégén pedig egy hungarikumfesztiválon találkozhatunk újra. Én ott leszek mindegyiken. És önök?

VAA_8596 copy

Kultúra és szórakoztatás

Ami a kulturális kínálatot illeti: a pénteki kezdőnapon a KFT koncertje csendült fel, és szombaton nagy tömegek tapsoltak a Pál Utcai Fiúknak, a Belmondónak, Harcsa Veronikának, a Karthagónak, Balázs Fecónak, az Irigy Hónaljmirigynek. Az Alma együttes vasárnap délidőben adott koncertjére pedig olyan nagyszámú közönség jött össze, ami már-már a hetvenes évek tabáni nagykoncertjeit idézte. Természetesen a kerület kiválóságai sem hiányozhattak, így sorra léptek fel a 18 kerület híres művészei, táncsoportjai. Akik pedig már jól laktak, és szórakoztak, kipróbálhattak számos különlegességet, körhintázhattak vagy megcsodálhatták a kiállított tűzöltóautót is.

VAA_8851 copy

VAA_8758 copy

VAA_8742 copy

VAA_8683 copy

VAA_8328 copy

Fotók: Ványi Ákos

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva