Tüntettek a magyar méhészek – nagy eredménnyel

Szerző • 2015-10-31 • Hírek, Közélet Tüntettek a magyar méhészek – nagy eredménnyel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva933

Pénteken egyszerre két demonstrációt is tartottak a magyar méhészek. Budapesten, illetve Brüsszelben a szakemberek azt kifogásolták, hogy túl sok az ”álméz” a magyar piacon. Szavaik fülekre találtak – a CBA üzleteiből már ki is vonták a hamis, kínai mézeket.

Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke azt mondta, hogy a szervezet számos laboratóriumi teszt során vizsgálta a Magyarországon kapható mézeket 2015-ben. Az ellenőrzés során kimutatták, hogy a vegyes mézként árult termékek 40 százaléka ipari méz volt, a többi 60 százalék pedig gyenge minőségű volt. Valamennyi keverék méz előállításához kínai eredetű mézet használtak fel.

Az elnök hangsúlyozta: szeretnék elérni, hogy a terméken a fogyasztók megfelelő tájékoztatást kapjanak, jelenleg ugyanis a méz címkéjén származási helyként nem tüntetik fel az áru pontos eredetét. Általában mindössze annyi tájékoztatás olvasható rajtuk, hogy a termékek az EU-ból, illetve az EU-n kívülről származnak. A mézekre az sincs ráírva, hogy a beltartalom sincs pontosan feltüntetve százalékos arányban.

Cserényi Péter, az OMME szakmai elnökhelyettese pénteken elmondta, hogy a magyar méz kiváló minőségű, és arra szólítják fel tagjaikat, ne adják a gyenge minőséget eredményező keveréshez a magyar mézet. Az elnökhelyettes elárulta azt is, amit a magyarok még csak nem is sejthettek: a méz keverésében többnyire Kínából és Dél-Amerikából származó mézet használnak az Európai Unióban. Ezzel nem csak a fogyasztókat tévesztik meg, hanem a magyar és az uniós méztermelőket is kiszorítják a piacról. Ami a legrémisztőbb, hogy Cserényi szerint a Kínából származó méz ráadásul még hamisított is.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója bejelentette, hogy az egyesület jelzése alapján üzlethálózatukból kivonták a kínai hányadot is tartalmazó mézeket, a jövőben ilyen terméket nem forgalmaznak.

Fotó: http://dunaujvaros.com/

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva