Túra a sziklatemplomban és Hárshegyen

Szerző • 2015-10-25 • Hírek, Programok Túra a sziklatemplomban és Hárshegyen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2058

A “Lendületbe hozzuk” – ingyenes lakossági program keretében október 31-én és november 7-én is izgalmas túrán vehetnek részt a kalandvágyó kerületiek.

Szent Gellért Sziklatemplom – Magyarok Nagyasszonya Sziklatemplom

2015. október 31. szombat Budapesten, a Szent Gellért rakpart 1. szám alatt lesz a találkozó 11 órakor a bejárat előtt. Belépő: 1000 Ft/fő.

Budán, a Gellért-hegy falában található egy bámulatos alkotás, a pálos rend szentélye a Szent Gellért Sziklatemplom. A Szent Gellért tér és a csodálatos Gellért Gyógyfürdő mellett, a hegyben kialakított templom és a hozzá tartozó neoromán kolostor 1931, illetve 1934 óta szolgálja a pálos rendet.

A sziklatemplom tervei Lux Kálmánnak köszönhetőek azt követően, hogy az 1920-as évek közepén egy pálos zarándokcsoport a dél-francia Lourdesban járt, és az ottani sziklaépítményekből merített ihletet.

Dr. Lux Kálmán tervei alapján 1931-ben fejezte be Weiczinger Károly. 1934-ben egy neoromán stílusú kolostor is épült a templomhoz.
A sziklatemplom két részből áll, a felső ősi barlangból (Lourdesi barlang) és egy alsó, a hegy belsejében elhelyezkedő mesterségesen kialakított sziklaüreg rendszerből.
A hőmérséklet télen-nyáron 21 fok.

A Szent Gellért Sziklatemplom kettős tagolású, egy ősi barlangból – az egykor igen rossz hírű Szent Iván-barlangból – és egy mesterséges sziklaüregből áll. Sajnos az 1950-es évek eseményei e templom működését is évekre befagyasztották, a szerzeteseket kivégezték vagy börtönbe zárták, bejáratát méteres betonfallal zárták el.

A méltatlanul és durván megtépázott templomot csak a rendszerváltás tudta megnyitni újra 1989-ben, ismételt felszentelése és az otromba betonfal elbontása 1992-ben történt meg. Jelenleg a sziklatemplom nem csak fontos műemlék de természetvédelmi terület is és itt őrzik a pálos rend talán legértékesebb ereklyéjét, Szent Pál apostol lábszárcsontját.

A Magyar Pálos Rend 1989. augusztus 27-én a templomot és a kolostort újra megnyitotta.
A pápai nuncius áldotta meg az új gránitoltárt, amely Sikota Győző tervei szerint készült. A templom oltára a pécsi Zsolnay gyárban készült. Gyulai Endre püspök 1992. június 6-án szentelte fel újra, az 1960-ban elfalazott Gellért-hegyi sziklatemplom külső termét.

Szépjuhászné – Hárshegyi-körtúra

2015. november 7. szombat a Szépjuhászné gyermekvasút állomás án lesz a találkozó 10 órakor. A túra távja 3,4 km.

Túravezető: Ladoniczki Ferenc. Érdeklődni a 06-30-864-5736-os telefonszámon és E-mailben lehet: ladoniczkiferenc@gmail.com.

(Címlapkép: http://www.pbase.com)

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva