Tusnádfürdőn találkoztak a testvértelepülések

Szerző • 2015-03-05 • Hírek, Közélet Tusnádfürdőn találkoztak a testvértelepülések bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1130

Uniós támogatással négynapos turisztikai-gasztronómiai programsorozaton láthatta vendégül testvértelepüléseit a székelyföldi Tusnádfürdő.

Az “Európa a polgárokért” programban február 5-8. között megrendezett, “Európa Jövője-turisztikai találkozó testvérvárosoknak” elnevezésű projektnek Pestszenlőrinc-Pestszentimre képviselete is a részese volt. Az alábbiakban a projekt hivatalos összefoglalóját tesszük közzé.

2015 február 5-én, 17.00 órától az ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét az Európa Jövője névvel fémjelzett négy napos turisztikai találkozó Tusnádfürdőn. A partnertelepülések résztvevői mellett, tiszteletét tette Magyarország Főkonzulátusának csikszeredai konzulja, Hargita megye tanácsának elnöke és egy magyar parlamenti képviselőnk, akik mind örömmel fogadták kezdeményezésünket az Uniós program keretében és fontosnak tartják az európai polgárok találkozását és megismerkedését.

Tusnádfürdő polgármesterének köszöntő szavai után, az alpolgármester asszony ismertette a résztvevőkkel a rendezvény tematikáját, az Európa Polgárokért program általános és konkrét célját. A résztvevő települések vezetői bemutatták röviden városukat, községüket, megismerkedtek egymás képviselőivel. A közös vacsorát kulturális program előzte meg, melynek keretén belül felléptek a helyi és a vendégtelepülések népi kultúra követői.

tusnad_bent

2015. február 6-án, pénteken reggel 10.00 órától terepszemlével folytatódott a találkozó programja. Jól felkészült idegenvezető ismertette Tusnádfürdő történelmét, turisztikai jellegzetességét, illetve néhány furfangos anekdotával is izésítette előadását. Az ismeretterjesztő séta a város turisztikai irodájánál kezdődött, majd a borvizek útján folytatódott, útba ejtve néhány borvízforrást és felújított szállodát.

Régi üdülőházak, épületek történetével, a környező erdők, hegyek meséivel színesítette bemutatóját. Ezután a tusnádfürdői sípálya következett, melynek működéséről a polgármester tájékoztatta az érdeklődőket. Végezetül a Wellness központba vezetett az út, ahol a fürdővállalat vezetői betekintést nyújtottak mindennapjaikba, kiemelve azt, hogy egy jól működő turisztikai egységről van szó, mely elengedhetetlen fontosságú a város életében.

Délután 15.00 órától vette kezdetét a települések turisztikai specifikumainak bemutatása. A maratoni előadássorozatban minden meghívott város, község vezetője, turisztikai szakembere mutatta be saját településének jelenlegi turisztikai helyzetét, sikereit, megoldásra váró problémáit.

A jó hangulatú bemutatókon alkalom adódott az eszmecserére, tanácsadásra, illetve esetleges turisztikai együttműködések megbeszélésére. A konferencia házigazdája egy háromszéki turisztikai szakember volt, aki minden települést szakmai tanácsadással látott el és érdekes kérdésekkel tette színessé a tanácskozást.

tusnad01_bent

Kávészünet után a Civileknek adták át a terepet,”Civil kezdeményezések a települések turisztikai fejlesztésével kapcsolatosan” témában. Tusnádfürdő és a résztvevő települések ismertették a civil szféra tevékenységét, amelyek meghatározó jellegűek a települések életében. Rávilágítottak arra, hogy miként járulnak hozzá a civilek a város turisztikai fejlesztéséhez és a felmerülő kisebb-nagyobb problémák miből adódnak és hogyan oldják meg ezeket.

Minden résztvevő egyetértett abban, hogy a civil szféra képviselői be kell kapcsolódjanak valamilyen formában a településeikkel kapcsolatos döntések meghozatalába. Az önkormányzat és civil szféra közötti kapcsolat együttműködésen kellene alapuljon a település fejlesztése érdekében.

tusnad02_bent

Az esti kulturális program keretén belül, Tusnádfürdő hagyományőrző csoportja mutatta be az erdélyi népszokásokat farsang idején – a Farsangtemetést. A 19.00 órától kezdődő előadást a sűrű havazás ellenére is megtartották szabadtéren. A viccelődés, a mókázás, a tánc és a muzsika jó kedvre derített mindenkit a hideg téli estén. A farsangi fánk, zsíroskenyér, sült burgonya túróval, mind velejárója a farsangi időszaknak. Illyést , a telet, a rosszat, a bajt jelképező bábut nagy mulatság közepette égették el az udvaron, majd ezt követte az éjfélig tartó farsangi mulatság.

2015 február 7: A Gasztronómiai bemutatóra, már a délelőtt folyamán elkezdtek készülni a hobby- és mesterszakácsok a partnertelepülések részéről. A különlegességek elkészítéséhez a panziók adtak helyet a szakácsoknak és segítőiknek. Ugyanakkor a résztvevő települések képviselői betekintést nyertek a helyi Római Katolikus egyház kulturális életébe, részt vettek a XX. alkalommal megszervezett Alcsiki Egyházi Kórusok Találkozóján.

A gasztronómiai bemutató előtt városmarketing „került terítékre”, ahol szakmai tárgyalások folytak a partnertelepülések önkormányzati, civilszféra és vállalkozó szféra képviselői között. Szakmai moderátor segítségével városarculat-fejlesztésről és rendelkezésre álló eszközökről és ezeknek kihasználásáról esett szó. A moderátor sokszor bevonta a közönséget egyes kérdések megvitatására. A fórum végén a partnertelepülések képviselői látták el imázsépítési tanácsokkal a tusnádfürdői városvezetőket.

Háromszázan együtt
A projekt lehetővé tette a találkozókat 300 állampolgár részvételével, akik közül 20 fő Budapest XVIII.kerület város/település (Magyarország), 20 fő Orosháza város/település (Magyarország), 20 fő Harkány város/település (Magyarország), 20 fő Bicske város/település (Magyarország), 20 fő Jászkarajenő település (Magyarország), 20 fő Pered Köszég (Szlovákia), 160 fő Tusnádfürdő (Románia) lakosai.

A gasztronómiai kiállításra du. 17.30-tól került sor, ahol különféle, ízlésesen tálalt különlegességek sora várta az érdeklődőket. Szorosabb összeismerkedésre összpontosítottak a partner települések képviselői, megbeszélve a vendéglátás, a gasztronómia és a turizmus összefüggéseit. Felelevenítésre került a még pár éve megszervezett Gasztronómiai programsorozat itt Tusnádfürdőn, melyen többé-kevésbé a jelenlévő testvértelepülések is részt vettek.

tusnad03_bent

A résztvevők megkóstolhatták a gasztronómiai különlegességeket, véleményt alkotva róla és értékelve ezeket. A napot interkulturális est zárta, ahol a helyi és partnertelepülések előadásában tájegységeik jellegzetes népdalai és népzenéi csendültek fel.
2015 február 8: A találkozó utolsó napján a közös reggelit követően a résztvevő települések képviselői megvitatták az Európai Unió jelenét és jövőjét, kiemelve az Európai Parlamenti választások hatását a települések jövőjére vonatkozóan.

A turisztikai együttműködési lehetőségek kialakítása is előtérbe kerültek és a testvérvárosok egyetértettek abban, hogy a kapcsolatokat szorosabbra kell fűzni, pótolni a hiányosságokat és kiterjeszteni szélesebb körökre, amely előtérbe helyezi az Unió polgárainak a testvértelepülések megismerését, a tapasztalatcserét és újabb élmények szerzését.

Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kulturális, civil, vállalkozói, oktatási és egyházi kapcsolatokra, amely által az idegenforgalmat növelni lehet a településeken. A közös pályázást továbbra is fontosnak tartják, sőt egyes települések képviselői hazatérésük után pályázatot nyújtanának pe az Európa polgárokért programra.

bp18.hu

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva